- İshal :Kolera ve tifo gibi ishal hastalıkları, dışkıyla kirlenmiş yiyecek veya suyun tüketilmesinden kaynaklanabilir. Temiz suya ve tuvaletlere yetersiz erişim gibi kötü sanitasyon, bu hastalıkların yayılma riskini artırabilir.
- Kolera :Kolera, Vibrio cholerae bakterisinin neden olduğu akut ishal enfeksiyonudur. Kirlenmiş su veya yiyecekler yoluyla yayılır ve ciddi dehidrasyona ve elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.
- Tifo ateşi :Tifo ateşine Salmonella Typhi bakterisi neden olur. Kirlenmiş yiyecek veya su yoluyla yayılır ve ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
- Hepatit A :Hepatit A, hepatit A virüsünün (HAV) neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Kirlenmiş yiyecek veya suyla temas yoluyla veya enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır.
- Çocuk Felci :Çocuk felci, çocuk felci virüsünün neden olduğu felçli bir hastalıktır. Kirlenmiş yiyecek veya suyla temas yoluyla veya enfekte bir kişiyle temas yoluyla yayılır.
- Trahom :Trahom, Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu kronik, bulaşıcı bir göz hastalığıdır. Kirlenmiş suyla temas yoluyla veya enfekte bir kişiyle yakın kişisel temas yoluyla yayılır.
- Toprakla bulaşan helmintiyazis (STH'ler) :Topraktan bulaşan helmintiyazis, toprakta yaşayan solucanların neden olduğu bir grup paraziter enfeksiyondur. Yuvarlak kurt, kancalı kurt ve kırbaç kurdu da dahil olmak üzere bu enfeksiyonlar, kirlenmiş toprakla temas yoluyla veya kirlenmiş yiyecek veya suyun yutulması yoluyla yayılır.
Temiz suya erişim, atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi ve ellerin sabunla yıkanması gibi sanitasyon ve hijyen uygulamalarının iyileştirilmesinin bu hastalıkların riskini önemli ölçüde azaltabileceğini unutmamak önemlidir.