- İşverenin engelliliğe ilişkin politikalarını araştırın: Bazı işverenlerin engelli çalışanların istihdamına yönelik özel politikaları ve prosedürleri vardır. İşe başvurmadan önce bu politikalara aşina olun.
- Engelliliğinizi açıklamanız gerekip gerekmediğini düşünün: İşin temel işlevlerini makul düzenleme olsun ya da olmasın yerine getirme yeteneğinizi etkilemediği sürece, engelliliğinizi bir işverene yasal olarak açıklamanız gerekmemektedir. Ancak işe alım sürecinde faydalı olacağına inanıyorsanız engelliliğinizi açıklamayı seçebilirsiniz.
Görüşme sırasında
- Engelliliğinizi yalnızca işle ilgiliyse açıklayın: Eğer engelliliğiniz işi yapma yeteneğinizi etkilemiyorsa bunu açıklamanıza gerek yoktur. Ancak engelliliğinizin makul düzenlemeleri gerektireceğine inanıyorsanız bunu işverene açıklamalısınız.
- Engelinizle ilgili soruları yanıtlamaya hazır olun: Engelinizle ilgili soruları yanıtlarken dürüst ve açık sözlü olun. Ancak, sizin için uygun olandan daha fazla bilgi vermenize gerek yoktur.
- Yeteneklerinizi vurgulayın: Becerilerinize ve niteliklerinize ve şirkete nasıl katkıda bulunabileceğinize odaklanın. Engelinizin sizi tanımlamasına izin vermeyin.
Röportajdan Sonra
- İşvereni takip edin: Görüşmeden sonra işverene bir teşekkür notu gönderin. Bu, işe olan ilginizi yinelemek ve niteliklerinizi vurgulamak için iyi bir fırsattır.
- Engelliliğinizi daha ayrıntılı olarak tartışmaya hazır olun: Eğer işveren sizinle ikinci bir görüşme için iletişime geçerse engelliliğinizi daha ayrıntılı olarak tartışmaya hazırlıklı olun. Ancak, rahatsız olduğunuz herhangi bir bilgiyi vermek zorunda değilsiniz.
Kendinizden emin ve olumlu olun: Engelinizin sizi engellemesine izin vermeyin. Güven ve hazırlıkla istediğiniz işi güvence altına alma şansınızı artırabilirsiniz.