|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Enfeksiyon Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Geçici patojenler nelerdir?

Geçici patojenler vücutta geçici olarak kolonileşebilen ancak konakçının bağışıklığı zayıf olmadığı sürece tipik olarak hastalıkla ilişkili olmayan mikroorganizmalardır. Çevrede bulunurlar ve genellikle kontamine nesnelerle veya yüzeylerle temas, enfekte bir kişiyle doğrudan temas veya patojen içeren aerosollerin solunması yoluyla bulaşırlar. Bu mikroorganizmalar vücutta sınırlı bir süre için kolonileşebilir, ancak bağışıklık sistemi genellikle bunları semptomlara neden olmadan temizler.

Geçici patojenlerin örnekleri şunları içerir:

- Staphylococcus aureus cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabilen bir bakteri.

- Streptococcus pneumoniae Zatürreye, sinüzite ve orta kulak iltihabına neden olan bir bakteri.

- Pseudomonas aeruginosa Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde zatürreye, idrar yolu enfeksiyonlarına ve cilt enfeksiyonlarına neden olan bir bakteri.

- Candida albicans ağızda pamukçuk ve vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olabilen bir maya.

- Escherichia coli (E. coli) idrar yolu enfeksiyonlarına, gastrointestinal enfeksiyonlara ve sepsise neden olabilen bir bakteri.

Geçici patojenler, HIV/AIDS hastaları, organ nakli yapılan kişiler, kanser hastaları ve yaşlılar da dahil olmak üzere bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalığa neden olabilir. Ayrıca ciltlerinde veya mukozalarında kesik, yanık veya ameliyat yarası gibi bir delik bulunan sağlıklı bireylerde de enfeksiyonlara neden olabilirler.

Sık sık el yıkamak ve hasta kişilerle temastan kaçınmak gibi iyi hijyen uygulamaları, geçici patojenlerin neden olduğu enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır