Cilt
Deri vücudun en büyük organıdır ve patojenlere karşı fiziksel bir bariyer görevi görür. Patojenlerin vücuda girmesini önlemeye yardımcı olan çok sayıda hücre katmanından oluşur. Epidermis adı verilen derinin en dış tabakası, su geçirmez bir bariyer oluşturan, sıkı bir şekilde paketlenmiş hücrelerden oluşur. Epidermis ayrıca defensinler ve katelisidin gibi antimikrobiyal özelliklere sahip proteinler de içerir.
Mukus Zarları
Mukoza zarları solunum, sindirim ve ürogenital yolları kaplar. Kalın, yapışkan bir sıvı olan mukus salgılayan bir hücre tabakasından oluşurlar. Mukus, patojenlerin yakalanmasına yardımcı olur ve bunların zarları kaplayan hücrelere yapışmasını önler. Mukoza zarları ayrıca patojenleri tanıyabilen ve onlara saldırabilen bağışıklık hücrelerini de içerir.
Deri ve mukozalar enfeksiyona karşı fiziksel bir bariyer oluşturmak için birlikte çalışır. Patojenlerin vücuda girmesini önlerler ve eğer patojenler bu engelleri aşmayı başarabilirlerse, onların tuzağa düşürülmesine ve yayılmasının önlenmesine yardımcı olurlar.
Deri ve mukozalara ek olarak vücudun patojenlere karşı başka genel savunmaları da vardır:
Mide Asidi
Mide asidi oldukça asidiktir ve birçok bakteri türünü öldürebilir.
Tükürük
Tükürük, bakteri hücre duvarlarını parçalayabilen enzimler içerir.
Gözyaşları
Gözyaşları antibakteriyel proteinler içerir.
Lizozim
Lizozim, bakterilerin hücre duvarlarını parçalayabilen bir enzimdir. Tükürük, gözyaşı ve diğer vücut sıvılarında bulunur.
Tamamlayıcı Sistem
Kompleman sistemi, patojenleri yok etmek için birlikte çalışan karmaşık bir protein ağıdır.
Bu genel savunmalar vücudun enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Patojenlerin vücuda girmesini önlemek için birlikte çalışırlar ve patojenler bu engelleri aşmayı başarırlarsa yok edilmelerine yardımcı olurlar.