1. Zatürre: Bakteri, virüs veya mantarların neden olduğu akciğer enfeksiyonu. Antibiyotikler bakteriyel pnömoniyi tedavi etmek için kullanılır.
2. Boğmaca: Bordetella pertussis bakterisinin neden olduğu oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu. Antibiyotikler özellikle küçük çocuklarda ve bebeklerde boğmacanın tedavisinde kullanılır.
3. Tüberküloz (TB): Genellikle akciğerleri etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Antibiyotikler veremi tedavi etmek için kullanılır ve tedavi süreci uzun olabilir, birkaç ay sürebilir.
4. Menenjit: Beyni ve omuriliği çevreleyen sıvı ve zarların enfeksiyonu. Bakteriyel menenjit bakterilerden kaynaklanır ve ciddi komplikasyonları önlemek için derhal tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır.
5. Bel soğukluğu ve Klamidya: Bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar. Antibiyotikler hem gonore hem de klamidya tedavisinde etkilidir.
6. Orta kulak iltihabı: Çocuklarda kulak ağrısına, ateşe ve işitme sorunlarına neden olan yaygın bir bakteriyel enfeksiyondur. Orta kulak iltihabını tedavi etmek için sıklıkla antibiyotikler reçete edilir.
7. Sinüzit (sinüs enfeksiyonu): Genellikle bakterilerin neden olduğu sinüs enfeksiyonu. Antibiyotikler bakteriyel sinüzit tedavisinde kullanılır.
8. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE): Mesane, böbrekler ve üretra da dahil olmak üzere üriner sistemin herhangi bir yerinde meydana gelen enfeksiyonlar. Antibiyotikler genellikle bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır.
Antibiyotiklerin yalnızca bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu unutmamak önemlidir. Soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlara karşı etkili değildirler. Ayrıca bazı bakteriler zamanla antibiyotiklere karşı direnç kazanarak enfeksiyonların tedavisini zorlaştırabilir. Bu nedenle, antibiyotiklerin etkinliğini sağlamak ve antibiyotik direnci riskini en aza indirmek için, antibiyotikleri yalnızca bir sağlık uzmanı tarafından reçete edildiğinde kullanmak ve önerilen doz ve tedavi süresine uymak önemlidir.