1. Besinler:Bakteriler büyüme ve metabolizma için karbon kaynakları (örneğin glikoz, amino asitler), nitrojen kaynakları (örneğin amino asitler, proteinler) ve vitaminler gibi bir dizi besin maddesine ihtiyaç duyar. Bu besinler için rekabet, farklı bakteri türleri veya suşları arasında meydana gelebilir.
2. Oksijen:Aerobik bakteriler solunum için oksijene ihtiyaç duyarken, anaerobik bakteriler buna ihtiyaç duymaz. Belirli doku veya organlar gibi oksijenin sınırlı olduğu ortamlarda, aerobik ve anaerobik bakteriler arasında oksijen için rekabet meydana gelebilir.
3. Uzay ve Yapışma Bölgeleri:Bakteriler, konakçı doku veya yüzeylerdeki boşluk ve yapışma bölgeleri için rekabet eder. Bu rekabet, kolonizasyon ve konakçı içinde bir niş oluşturmak için çok önemlidir. Bazı bakteriler, belirli konakçı hücrelere yapışmalarına yardımcı olan ve onlara rekabet avantajı sağlayan adezinler veya diğer yüzey molekülleri üretir.
4. Demir:Demir, birçok bakteri için gerekli bir mikro besindir ve konakçı ortamda bulunabilirliği sınırlı olabilir. Bakteriler, konakçıdan demir almak ve rekabet etmek için sideroforlar gibi çeşitli demir edinme sistemleri üretir.
5. Amino asitler ve Peptitler:Amino asitler, proteinlerin ve peptitlerin yapı taşlarıdır ve bakteriyel büyüme ve metabolizma için çok önemlidir. Amino asitler ve peptitler için rekabet, bakteriler ile konağın bağışıklık sistemi arasında meydana gelebilir; bu sistem aynı zamanda bu kaynakları savunma mekanizmaları için de kullanır.
6. Elektron Vericileri ve Alıcıları:Anaerobik solunum veya fermantasyon gerçekleştiren bakteriler, elektron vericileri ve alıcıları için rekabet eder. Bu bileşikler, enerji üretim süreçleri sırasında elektronların transferi için gereklidir ve bunların mevcudiyeti, farklı bakteri türlerinin metabolik aktivitelerini ve rekabet gücünü etkileyebilir.
7. pH ve Sıcaklık:Bakterilerin optimum büyüme için belirli pH ve sıcaklık tercihleri vardır. Gastrointestinal sistem veya cilt gibi değişken veya stresli koşulların olduğu ortamlarda, bu koşullara daha iyi uyum sağlayan bakteriler arasında rekabet oluşabilir.
Genel olarak, insan vücudundaki bakteriler varlıklarını oluşturmak ve sürdürmek, aynı zamanda hayatta kalmaları ve büyümeleri için gerekli olan temel besinlere ve faktörlere erişmek için kaynak rekabetine girerler.