1. Alerjik Reaksiyonlar :Gıda maddeleri (fındık, kabuklu deniz ürünleri), ilaçlar, böcek ısırıkları/sokmaları, lateks ve hatta bitkiler gibi belirli alerjenler, alerjik reaksiyonu tetikleyerek kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olabilir.
2. Bulaşıcı Nedenler :Kızamık, su çiçeği, kızamıkçık ve viral döküntüler gibi viral enfeksiyonlar ile kızıl ve streptokok enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar kırmızı döküntülere neden olabilir.
3. Mantar Enfeksiyonları :Saçkıran ve ayak mantarı, ciltte kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olabilen mantar enfeksiyonlarıdır.
4. Cilt Sorunları :Egzama (atopik dermatit), sedef hastalığı, rosacea ve kontakt dermatit, kırmızı döküntüler ve iltihaplanma ile karakterize cilt bozukluklarıdır.
5. Isıyla İlgili Koşullar :Isı döküntüleri ve güneş yanıkları ciltte kırmızı, tahriş olmuş döküntülere neden olabilir.
6. İlaç Reaksiyonları :Bazı ilaçlar yan etki olarak kırmızı döküntülere neden olabilir.
7. Otoimmün Bozukluklar :Lupus ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar, kırmızı döküntüler şeklinde kendini gösterebilir.
8. Enfeksiyonlar :İmpetigo, selülit ve zona gibi enfeksiyonlar kırmızı döküntülere neden olabilir.
9. Tahriş edici maddeler :Kimyasallar, sabunlar, kokular ve hatta kumaşlar gibi tahriş edici maddelerle temas ciltte kırmızı döküntülere neden olabilir.
10. Böcek Isırmaları/Sokmaları :Sivrisinek, pire veya örümcek gibi böceklerin ısırıkları veya arı ve eşekarısı sokmaları kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olabilir.
Aniden kırmızı bir döküntü ortaya çıkarsa ve buna ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi diğer semptomlar da eşlik ediyorsa derhal tıbbi yardım alın. Çoğu durumda, kırmızı döküntüler birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir, ancak devam ederse doğru teşhis ve tedavi için bir dermatoloğa başvurmak önemlidir.