Lökositler Vücudun bağışıklık sisteminde çok önemli bir rol oynar ve enfeksiyona neden olan organizmalardan kurtulmak için çeşitli işlemlerden yararlanır. Bu süreçler şunları içerir:
1. Fagositoz :Nötrofiller ve makrofajlar gibi belirli lökosit türleri istilacı patojenleri, hücresel kalıntıları ve yabancı maddeleri yutar ve yutar. Bu patojenler içselleştirildikten sonra lökositlerin içinde yok edilir.
2. Antijen Sunumu :Dendritik hücreler gibi lökositler, hücre yüzeylerinde antijenleri (patojen parçalarını) işler ve sunar. Bu, T hücreleri gibi bağışıklık sisteminin diğer bileşenlerinin enfeksiyonu tanımasına ve ona yanıt vermesine olanak tanır.
3. Antikor Üretimi :B hücreleri antikor üreten bir lökosit türüdür. Antikorlar, patojenlere bağlanıp nötralize etmek ve onları diğer bağışıklık hücreleri tarafından yok edilmek üzere işaretlemek için özel olarak tasarlanmış proteinlerdir.
4. İnflamasyon :Lökositler iltihabı tetikleyen kimyasal aracılar salgılayarak kan akışının artmasına ve kan damarlarının geçirgenliğine neden olur. Bu, enfeksiyon bölgesine ek bağışıklık hücrelerinin ve besin maddelerinin toplanmasını kolaylaştırarak patojenlere karşı savunmaya yardımcı olur.
5. Hücre Aracılı Bağışıklık :T hücreleri, enfekte hücreleri veya kanserli hücreleri doğrudan hedefleyerek ve yok ederek hücre aracılı bağışıklıkta rol oynar.
Bu süreçler bulaşıcı organizmaları ortadan kaldırmak, enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve vücudun genel sağlığını korumak için birlikte çalışır.