|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Chlamydia
Sağlığı ve Hastalıkları

Kardeş kromotidler nelerdir?

Kardeş kromatitler Sentromerde birbirine bağlanan bir kromozomun aynı kopyalarıdır. DNA replikasyonu sırasında, bir kromozomun DNA'sı iki özdeş kopya oluşturacak şekilde kopyalandığında oluşurlar. Kardeş kromatitler daha sonra hücre bölünmesi sırasında ayrılıncaya kadar birbirlerine bağlı kalırlar.

Kardeş kromatitler uygun hücre bölünmesi için gereklidir. Düzgün ayrılmadıkları takdirde hücre bölünmesi sonucu oluşan hücreler anormal sayıda kromozoma sahip olacak ve bu da genetik bozukluklara yol açabilecektir.

Kardeş kromatidlerin yapısı

Kardeş kromatitler, nükleotitlerden oluşan çift sarmallı DNA'dan oluşur. Nükleotidler, hücrenin genetik kodunu belirleyen spesifik bir dizide düzenlenir. Kardeş kromatidlerdeki DNA, ara sıra meydana gelen mutasyonlar dışında aynıdır.

Sentromer, kardeş kromatidleri bir arada tutmaktan sorumlu olan kromozomun özel bir bölgesidir. Sentromer, kromozomun ortasına yakın bir yerde bulunur ve bir protein kompleksinden oluşur.

Kardeş kromatitlerin ayrılması

Kardeş kromatitler, hücre bölünmesi sırasında anafaz adı verilen bir işlemle ayrılır. Anafaz mitoz ve mayoz sırasında meydana gelir. Anafaz sırasında hücrenin iğ lifleri kardeş kromatidlerin sentromerlerine bağlanır ve onları birbirinden ayırır. Kardeş kromatitler daha sonra hücrenin zıt uçlarına doğru hareket eder.

Kardeş kromatidlerin ayrılması, uygun hücre bölünmesi için gereklidir. Kardeş kromatidler düzgün bir şekilde ayrılmazsa, hücre bölünmesi sonucu oluşan hücrelerde anormal sayıda kromozom bulunur ve bu da genetik bozukluklara yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır