İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), böbrekler, üreterler, mesane ve üretra da dahil olmak üzere idrar sisteminin herhangi bir bölümünü etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. İYE'ler kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bir İYE'nin belirtileri şunları içerir:
* Sıklıkla yanma veya ağrı hissi ile birlikte sık idrara çıkma
* Bir seferde yalnızca az miktarda idrar çıkarmak
* Acil idrara çıkma ihtiyacı
* Bulanık, koyu veya kötü kokulu idrar
* Pelvik ağrı veya rahatsızlık
* Ateş ve titreme
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon (CYBE)
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), sık idrara çıkma ve yanma gibi idrar semptomlarına da neden olabilir. Bu semptomlara neden olabilecek bazı yaygın CYBE'ler şunlardır:
* Belsoğukluğu
* Klamidya
* Trikomoniyaz
Aşırı Aktif Mesane (OAB)
Aşırı aktif mesane (OAB), kontrol edilmesi zor olan ani, güçlü idrara çıkma dürtüsüne neden olan bir durumdur. OAB'ye aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Sinir hasarı
* Kas zayıflığı
*Bazı ilaçlar
* Kafein ve alkol tüketimi
* Diyabet
* Obezite
Menopoz
Menopoz ayrıca idrar yollarında değişikliklere neden olabilir, bu da sık idrara çıkma ve yanmaya neden olabilir. Bunun nedeni, üretra ve mesane dokularının incelmesine ve daha kolay tahriş olmasına neden olabilecek östrojen seviyelerindeki azalmadır.
İnterstisyel Sistit (IC)
İnterstisyel sistit (IC), ağrıya, basınca ve idrar sıklığına neden olan kronik bir mesane rahatsızlığıdır. IC'nin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak mesane duvarının iltihaplanmasıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Sık idrara çıkma ve yanma yaşıyorsanız, sebebini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir.