Her biri farklı işlevlere sahip farklı T lenfosit alt grupları vardır:
1. Sitotoksik T hücreleri (öldürücü T hücreleri veya CD8+ T hücreleri olarak da bilinir):
- Fonksiyon:Sitotoksik T hücreleri, enfekte olmuş hücreleri, kanser hücrelerini veya yüzeylerinde anormal proteinler bulunan hücreleri tanımlar ve yok eder. Hedef hücrelerde gözenekler oluşturan ve hücre ölümüne (apoptoz) yol açan sitotoksik maddeleri (perforin ve granzimler gibi) salgılarlar.
2. Yardımcı T hücreleri (CD4+ T hücreleri):
- Fonksiyon:Yardımcı T hücreleri, diğer bağışıklık hücrelerinin aktive edilmesinde çok önemlidir. Antijen sunan hücrelerde (APC'ler) sunulan antijenleri tanırlar ve etkili bir bağışıklık tepkisi için gerekli olan B hücrelerini, sitotoksik T hücrelerini, makrofajları ve diğer bağışıklık hücrelerini aktive etmek için kimyasal sinyaller (sitokinler) salgılarlar.
3. Düzenleyici T hücreleri (Treg hücreleri):
- Fonksiyon:Düzenleyici T hücreleri, bağışıklık toleransının korunmasında ve otoimmün yanıtların önlenmesinde kritik bir rol oynar. Diğer bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılamaya yardımcı olarak bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırmamasını sağlarlar.
4. Hafıza T hücreleri:
- Fonksiyon:Bellek T hücreleri, bir enfeksiyon veya aşılama sonrasında oluşan uzun ömürlü T hücreleridir. Belirli patojeni "hatırlayarak" vücutta kalırlar. Aynı patojene yeniden maruz kalmanın ardından hafıza T hücreleri hızla çoğalabilir ve daha hızlı ve daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturabilir.
Genel olarak T lenfositleri, hücre aracılı bağışıklık ve bağışıklık düzenlemesi yoluyla patojenlere ve anormal hücrelere karşı savunma sağlayan, adaptif bağışıklık sisteminin temel bileşenleridir.