Nedenler
Variola virüsü çiçek hastalığına neden olan tek virüstür. Virüs çok bulaşıcıdır ve aşağıdaki yollarla yayılabilir:
* Doğrudan iletişim: Virüs, enfekte bir kişinin solunum damlacıkları, tükürüğü veya cilt lezyonları ile temas yoluyla yayılabilir.
* Kirlenmiş nesnelerle temas: Virüs, giysi, yatak takımı ve tıbbi malzeme gibi nesneler üzerinde birkaç gün boyunca hayatta kalabiliyor. İnsanlar bu nesnelere dokunduktan sonra yüzlerine veya gözlerine dokunurlarsa enfeksiyon kapabilirler.
* Aerosolizasyon: Nadir durumlarda virüs aerosol haline gelebilir, bu da havada uzun mesafeler boyunca yayılabileceği anlamına gelir. Bu, hastanelerde veya çok sayıda enfekte insanın bulunduğu diğer ortamlarda meydana gelebilir.
Belirtiler
Çiçek hastalığının belirtileri genellikle virüse maruz kaldıktan 10-14 gün sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler şunları içerir:
* Ateş
* Baş ağrısı
* Kas ağrıları
* Sırt ağrısı
* Tükenmişlik
*İştah kaybı
Birkaç gün sonra yüzde bir döküntü belirir ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılır. Döküntü küçük, kırmızı şişlikler olarak başlar ve hızla kabarcıklara dönüşür. Kabarcıklar sonunda patlar ve arkasında kabuklar bırakır.
Tedavi
Çiçek hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur. Tedavi destekleyicidir ve şunları içerir:
* Dinlenmek
* Sıvılar
* Ağrı kesiciler
* İkincil enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler
Önleme
Çiçek hastalığından korunmanın en iyi yolu aşı olmaktır. Çiçek aşısı güvenli ve etkilidir ve ömür boyu bağışıklık sağlar. Aşıya artık Amerika Birleşik Devletleri'nde gerek yok, ancak laboratuvar çalışanları ve sağlık uzmanları gibi virüse maruz kalma riski yüksek olan kişilere hâlâ tavsiye ediliyor.
Çiçek hastalığı tehlikeli bir hastalıktır ancak aşı yoluyla önlenebilir. Çiçek hastalığı hakkında herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşun.