|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Alzheimer
Sağlığı ve Hastalıkları

Demanstan hangi sistemler etkilenir?

Nörolojik sistem:

- Beyin küçülmesi :Beynin, özellikle de hipokampus ve temporal korteks gibi belirli bölgelerin boyutu, nöronlar kayboldukça küçülür.

- Nörotransmitter bozulması: Nöronların iletişim kurmasını sağlayan kimyasal haberciler olan nörotransmitterlerin üretimi veya işlevi etkilenir. Demansta asetilkolin ve dopamin gibi nörotransmiterlerin eksikliği vardır.

Bilişsel işlevler :

- Hafıza bozukluğu :Yakın ve uzak bilgileri hatırlamada zorluk, kısa süreli hafıza kaybı ve yeni bilgileri öğrenmede zorluk, demansın yaygın erken belirtileridir.

- Dil sorunları: Konuşma tereddütlü veya geveleyerek yapılabilir, kelime bulmada zorluk yaşanabilir, konuşulan veya yazılan dili anlamada zorluk yaşanabilir.

- Görsel-uzaysal bozukluk: Derinlik algısı sorunları ve mesafeyi değerlendirmede zayıflığın yanı sıra okuma, yazma ve çizimde zorluk.

- Yönetim işlevinde azalma :Planlama, organize etme, karar verme, problem çözme ve soyut düşünmedeki zorluklar.

Psikiyatrik belirtiler :

- Depresyon: Düşük ruh hali, aktivitelere ilgi kaybı, uyku bozukluğu, iştah veya kiloda değişiklikler, yorgunluk ve umutsuzluk duyguları.

- Kaygı: Artan sinirlilik, endişe veya korku hislerine, kalp çarpıntısı, terleme veya kas gerginliği gibi fiziksel semptomların eşlik etmesi.

- Ajitasyon: huzursuzluk, amaçsızca dolaşma veya tekrarlayan eylemler, çoğunlukla altta yatan kaygıdan kaynaklanır.

- Psikoz: Halüsinasyonlar (var olmayan şeyleri görme veya duyma) ve sanrılar (gerçeklik tarafından desteklenmeyen güçlü, sabit yanlış inançlar).

- Kişilik ve davranış değişiklikleri: Artan sinirlilik, sosyal geri çekilme, empati eksikliği, azalan engellemeler ve kompulsif veya saldırgan davranışlar.

Fiziksel işlevler:

- Motor koordinasyonunda zorluk: Durum ilerledikçe denge, yürüme ve koordinasyon sorunları ortaya çıkabilir ve bu da düşme riskinin artmasına neden olabilir.

- Enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık: Demanslı kişilerde bağışıklık fonksiyonu azalabilir ve bu da onları zatürre gibi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

- İnkontinans: Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı.

- Disfaji: Yutma güçlüğü.

- Kilo kaybı: İştahın azalması, tat ve koku duyusunun azalması veya çiğneme ve yutma güçlüğü kilo kaybına neden olabilir.

- Uyku bozuklukları: Uykusuzluk, gündüz aşırı uykululuk ve gece dolaşmayı da içeren bozulmuş uyku düzenleri.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır