Bu koşullar spesifik tetikleyici faktöre göre sınıflandırılır ve yaygın fiziksel alerji türleri şunları içerir:
1. Soğuk ürtikeri :Kurdeşen, soğuk su, soğuk hava gibi soğuk sıcaklıklara maruz kaldığında ve hatta soğuk nesnelere dokunulduğunda gelişir.
2. Isı ürtikeri :Kurdeşen, sıcak su, sıcak giysiler veya yüksek sıcaklık gibi ısıya tepki olarak oluşur.
3. Solar ürtiker :Güneş alerjisi olarak da bilinen kurdeşen, güneş ışığına veya ultraviyole (UV) radyasyona maruz kaldıktan sonra gelişir.
4. Basınç ürtikeri :Kurdeşen, dar giysiler, kemerler veya uzun süre yatmak gibi sürekli basınç veya sürtünmenin olduğu yerlerde ortaya çıkar.
5. Titreşim ürtikeri :Kurdeşen, elektrikli aletlerin kullanılması veya bisiklete binilmesi gibi titreşimler nedeniyle oluşur.
6. Dermatografi :Kurdeşen, deri çizildiğinde veya sert bir şekilde okşaıldığında gelişir.
7. Su ürtikeri :Sıcaklığı ne olursa olsun suyla temas ettiğinde kurdeşen oluşur.
Fiziksel alerjilerin ardındaki mekanizma sıklıkla, antikorların ve alerjenlerin katılımı olmadan, histamin ve diğer inflamatuar aracıların doğrudan mast hücreleri gibi hücrelerden salınmasını içerir. Bazı durumlarda UV radyasyonunun tetiklediği reaktif oksijen türlerinin üretimi de histamin salınımına katkıda bulunabilir.
Fiziksel alerjilerin yönetimi tipik olarak spesifik tetikleyicilerin tanımlanmasını ve bunlardan kaçınılmasını içerir. Bazı durumlarda semptomları kontrol altına almak için antihistaminikler veya başka ilaçlar gerekli olabilir.