1. Ameliyat :Yumurtalık kanserinin birincil tedavisi, tümörlerin ve kanserli dokunun mümkün olduğu kadar çoğunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyat türü, kanserin yaygınlığına bağlı olacaktır ve histerektomiyi (rahmin alınması), salpingo-ooferektomiyi (fallop tüplerinin ve yumurtalıkların çıkarılması), omentektomiyi (karın organlarını kaplayan yağ dokusunun çıkarılması) içerebilir. ve/veya lenfadenektomi (lenf düğümlerinin çıkarılması).
2. Kemoterapi :Kemoterapi, vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların kullanıldığı sistemik bir tedavidir. Genellikle ameliyattan sonra (adjuvan kemoterapi) tekrarlama riskini azaltmak için veya ileri evre yumurtalık kanserinin birincil tedavisi olarak kullanılır. Kemoterapi intravenöz (IV), oral veya intraperitoneal (doğrudan periton boşluğuna) olarak verilebilir.
3. Radyasyon Terapisi :Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X ışınları veya diğer radyasyon türlerini kullanır. Genellikle ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini yok etmek veya ağrı veya kanama gibi semptomları hafifletmek için kullanılır. Radyasyon tedavisi dışarıdan (dış ışın radyasyon tedavisi) veya dahili olarak (brakiterapi) verilebilir.
4. Hedefe Yönelik Terapi :Hedefe yönelik tedavi, kanser hücrelerinin büyümesinde ve hayatta kalmasında rol oynayan belirli molekülleri veya proteinleri spesifik olarak hedef alan ve bloke eden ilaçları kullanır. Bu ilaçlar ağızdan veya damar yoluyla verilebilir. Yumurtalık kanseri için hedefe yönelik tedavilerin örnekleri arasında bevacizumab (Avastin), olaparib (Lynparza) ve niraparib (Zejula) bulunur.
5. Hormon Terapisi :Bazı yumurtalık kanseri türleri, özellikle hormon reseptörü pozitif olanlar, hormon tedavisiyle tedavi edilebilir. Hormon tedavisi, kanser hücrelerinin büyümesini hızlandırabilen östrojen ve progesteron gibi hormonların üretimini engelleyerek çalışır. Hormon tedavilerinin örnekleri arasında tamoksifen, letrozol (Femara) ve anastrozol (Arimidex) bulunur.
Yumurtalık kanserine yönelik özel tedavi planının, her hastanın özel durumuna ve ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanacağını unutmamak önemlidir. Tedavi ayrıca hastaların hastalığın fiziksel ve duygusal zorluklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için ağrı yönetimi, beslenme desteği ve psikolojik danışmanlık gibi destekleyici önlemleri de içerebilir. Herhangi bir nüksetmeyi veya komplikasyonu tespit etmek ve en iyi uzun vadeli sonuçları sağlamak için düzenli takip bakımı ve izleme önemlidir.