1. Timus hiperplazisi :Bu, T hücrelerinin artan üretimi nedeniyle timus bezinin büyüdüğü bir durumdur. Yaygın olarak çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir.
2. timoma :Timoma, timus bezinden kaynaklanan, kanserli olmayan bir tümördür. Timomalar genellikle iyi huyludur (kanserli değildir) ve yavaş büyürler. Nefes darlığı, göğüs ağrısı veya öksürük gibi semptomlara neden olabilirler, ancak çoğu durumda herhangi bir soruna neden olmazlar ve başka nedenlerle yapılan görüntüleme testleri sırasında tesadüfen bulunurlar.
3. Otoimmün hastalıklar :Miyastenia gravis gibi bazı otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi yanlışlıkla timus bezine saldırarak onun büyümesine neden olur.
Nadir durumlarda, genişlemiş bir timus bezi, timus bezinde başlayan bir kanser türü olan timik kanserinin belirtisi olabilir. Timik kanserler nispeten nadirdir ve tüm kanserlerin %1'inden azını oluşturur. Belirli genetik rahatsızlıkları veya bağışıklık yetersizliği bozuklukları olan kişilerde ortaya çıkma olasılıkları daha yüksektir.
Timüs beziniz büyümüşse, doktorunuz nedeni belirlemek ve altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için görüntüleme çalışmaları, kan testleri ve biyopsi gibi çeşitli testler yapacaktır. Genişlemiş bir timus bezinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır ve ilaç tedavisi, ameliyat veya izlemeyi içerebilir.
Genişlemiş bir timus bezinin her zaman kanser belirtisi olmadığını unutmamak önemlidir. Timus bezinin büyümesiyle ilgili endişeleriniz varsa, doğru değerlendirme ve teşhis için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.