* Bulaşıcı menenjit: Menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen zarlar olan meninkslerin bir enfeksiyonudur. Bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitlerden kaynaklanabilir. Bakteriyel menenjit, BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısının en yaygın nedenidir.
* Viral menenjit: Viral menenjit, bakterilerin neden olmadığı menenjit olan aseptik menenjitin yaygın bir nedenidir. Viral menenjit genellikle bakteriyel menenjite göre daha az şiddetlidir ve birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşir.
* Ensefalit: Ensefalit beynin bir enfeksiyonudur. Menenjite neden olan aynı organizmalardan kaynaklanabilir. Ensefalite ayrıca multipl skleroz gibi otoimmün bozukluklardan da kaynaklanabilir.
* Subaraknoid kanama: Subaraknoid kanama, beyin ile meninksler arasındaki boşlukta meydana gelen kanamadır. Kafa travması, anevrizma rüptürü veya vasküler malformasyondan kaynaklanabilir.
* Kafa yaralanması: Bir kafa travması, kanama ve iltihaplanma nedeniyle BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısına neden olabilir.
* Kontur: İnme, kanama ve iltihaplanma nedeniyle BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısına neden olabilir.
* Multipl skleroz: Multipl skleroz, sinir hücrelerinin koruyucu kılıfı olan miyelin kılıfına saldıran bir otoimmün hastalıktır. Multipl skleroz, iltihaplanma nedeniyle BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısına neden olabilir.
* Guillain-Barré sendromu: Guillain-Barré sendromu sinirleri etkileyen bir otoimmün hastalıktır. Enflamasyon nedeniyle BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısına neden olabilir.
* Kanser: Kanser, kanser hücrelerinin meninkslere yayılması nedeniyle BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısına neden olabilir.
* İlaçlar: Metotreksat ve siklosporin gibi bazı ilaçlar BOS'ta yüksek çekirdekli hücre sayısına neden olabilir.