Neden:
- Human Papillomavirus (HPV):Rahim ağzı kanseri vakalarının büyük çoğunluğuna, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan Human Papillomavirus'un (HPV) bazı yüksek riskli türleri neden olur. Bu yüksek riskli türler, özellikle HPV-16 ve HPV-18, rahim ağzı kanserinin gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.
HPV Enfeksiyonu:
- HPV yaygın bir virüstür ve cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu hayatlarının bir noktasında bu virüsle karşılaşacaktır. Vakaların çoğunda bağışıklık sistemi virüsü doğal olarak temizler ve sağlık açısından önemli bir sonuç oluşmaz. Ancak bazı durumlarda, özellikle yüksek riskli HPV türlerinin neden olduğu kalıcı enfeksiyon durumunda, belirli rahim ağzı hücreleri kanser gelişimine yol açabilecek değişikliklere uğrayabilir.
Bağışıklık Sistemi Katılımı:
- Kalıcı HPV enfeksiyonu rahim ağzı hücrelerinin normal fonksiyonunu etkileyebilir. Zamanla, genellikle servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) olarak adlandırılan, düşük dereceliden yüksek dereceli kanser öncesi lezyonlara kadar değişen hücresel değişiklikler birikebilir. Bağışıklık sistemi genellikle bu anormal değişiklikleri tespit edip ortadan kaldırır; ancak bazı bireylerde bu kanser öncesi lezyonlar, tedavi edilmezse veya tespit edilmezse invaziv kansere ilerleyebilir.
Rahim Ağzı Kanserinin Yayılması:
- Rahim ağzında:
- Erken evrelerinde rahim ağzı kanseri rahim ağzıyla sınırlıdır. Yüzey astarı (skuamöz epitel), glandüler hücreler veya bu hücre tiplerinin buluştuğu bağlantı bölgesi dahil olmak üzere birçok farklı alandan birinde gelişebilir.
- Yakındaki Dokular:
- Rahim ağzı kanseri ilerledikçe pelvis içindeki yakındaki dokuları ve yapıları istila edebilir. Buna çevredeki bağlar, kan damarları ve vajina, rahim ve fallop tüpleri gibi diğer organlar dahildir.
- Lenf Düğümleri:
- Kanserli hücreler lenfatik sistem yoluyla yayılabilir. Pelvik bölgedekiler ve ana kan damarları boyunca uzananlar da dahil olmak üzere rahim ağzı yakınındaki lenf düğümleri etkilenebilir. Kanserli hücrelerin yakındaki lenf düğümlerine ulaşması kanserin daha ilerlemiş olduğunun göstergesi olabilir.
- Uzak Metastaz:
- Rahim ağzı kanserinin ileri evrelerinde kanserli hücreler kan dolaşımı yoluyla uzak organ ve dokulara metastaz yapabilir. Karaciğer, akciğerler, kemikler veya vücudun diğer bölgeleri gibi bölgelere yayılarak ikincil tümörlere veya metastatik lezyonlara neden olabilirler.
Rahim ağzı kanserinin çoğunlukla düzenli tarama (örneğin Pap testleri) ve HPV'ye karşı aşılama yoluyla önlenebilir olduğunu unutmamak önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, sonuçların iyileştirilmesi ve hayatta kalma oranlarının arttırılması için çok önemlidir.