|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | serviks Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Hangi rahim ağzı hücreleri kansere karışıyor?

Skuamöz hücreler

Rahim ağzı, rahmin vajinaya açılan alt, dar ucudur. Rahim ağzı iki tip hücreyle kaplıdır:skuamöz hücreler ve kolumnar hücreler. Skuamöz hücreler, rahim ağzının dış yüzeyini kaplayan düz, pul benzeri hücrelerdir. Sütunlu hücreler, rahim ağzının iç kısmını kaplayan uzun, sütun şeklindeki hücrelerdir.

Çoğu rahim ağzı kanseri skuamöz hücrelerde başlar. Bu kanserlere skuamöz hücreli karsinom denir. Adenokarsinomlar kolumnar hücrelerde başlayan kanserlerdir. Bu kanserler skuamöz hücreli karsinomlardan daha az yaygındır.

Rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanserdir. 2018 yılında dünya çapında 570.000'den fazla yeni rahim ağzı kanseri vakası ve 311.000'den fazla rahim ağzı kanserinden ölüm olacağı tahmin edilmektedir.

İnsan papilloma virüsü (HPV), rahim ağzı kanseri için ana risk faktörüdür. HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. HPV'nin 100'den fazla farklı türü vardır. Bazı HPV türlerinin rahim ağzı kanserine neden olma olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.

Rahim ağzı kanseri için diğer risk faktörleri şunlardır:

* Birden fazla cinsel partnere sahip olmak

*Genç yaşta seks yapmak

*Bağışıklık sisteminin zayıf olması

* Sigara içmek

* Uzun süre oral kontraseptif kullanmak

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edilip tedavi edilirse sıklıkla tedavi edilebilir. Pap smear ve HPV testi gibi tarama testleri rahim ağzı kanserinin erken teşhisine yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır