1. Oruç: Karın bölgesini ilgilendiren bazı röntgen muayeneleri için, testten önce belirli bir süre aç kalmanız gerekebilir.
2. Metal nesnelerin kaldırılması: Röntgen görüntülerini etkileyebileceğinden mücevher veya metal düğmeli giysiler gibi metal nesneleri veya aksesuarları çıkarmanız istenebilir.
3. Kontrast malzemesi: Bazı röntgen testlerinde, belirli vücut yapılarının görünürlüğünü arttırmak için bir kontrast madde kullanılabilir. Bu malzeme muayeneye bağlı olarak ağızdan, damardan veya lavman yoluyla verilebilir.
Konumlandırma
1. Röntgen makinesi: Bir X-ışını tüpü ve bir X-ışını dedektöründen oluşan X-ışını makinesi, hedef vücut kısmı tüp ile dedektör arasında hizalanacak şekilde konumlandırılır.
2. Koruma: Üreme organları gibi hassas bölgeleri gereksiz radyasyona maruz kalmaktan korumak için kurşun önlükler veya diğer koruyucular kullanılabilir.
3. Gövdenin konumlandırılması: Daha sonra hastanın vücudu istenen görüntüleri yakalayacak şekilde dikkatlice konumlandırılır. Bu, incelenen vücut kısmına bağlı olarak röntgen masasında düz yatmayı, ayakta durmayı veya oturmayı içerebilir.
Görüntü Alma
1. Radyasyon emisyonu: X-ışını tüpü, incelenen vücut kısmından geçerek kontrollü bir X-ışını patlaması yayar.
2. Görüntü yakalama: Vücudun içinden geçen X-ışınları, X-ışını dedektörü tarafından algılanarak dijital görüntüye dönüştürülür.
3. Birden çok görünüm: Muayene ve ilgilenilen spesifik anatomik yapılara bağlı olarak, gerekli bilgiyi elde etmek için farklı açılardan veya konumlardan birden fazla röntgen görüntüsü alınabilir.
Görüntü İşleme ve Yorumlama
1. Resim incelemesi: Yakalanan röntgen görüntüleri daha sonra tıbbi görüntülerin yorumlanmasında uzmanlaşmış bir tıp uzmanı olan bir radyolog tarafından incelenir ve analiz edilir.
2. Teşhis ve raporlama: Radyolog, röntgen görüntülerine dayanarak incelenen vücut kısmındaki anormallikleri veya bulguları tanımlar ve yorumlar. Daha sonra yazılı bir rapor oluşturulur ve tanı ve ileri hasta bakımı için sevk eden hekime gönderilir.