1. Aktif gözetim: Bu yaklaşım erken evre, düşük dereceli prostat kanseri olan erkekler için önerilebilir. Aktif gözetim, kanserin ilerlemesini izlemek için periyodik prostat spesifik antijen (PSA) testleri, dijital rektal muayeneler ve biyopsiler yoluyla kanserin düzenli olarak izlenmesini içerir. Tedaviye ancak hastalığın ilerlemesine dair belirtiler görüldüğünde başlanır.
2. Ameliyat: Prostat kanseri için cerrahi seçenekler şunlardır:
- Radikal prostatektomi: Bu ameliyat prostat bezinin tamamının ve bazı çevre dokuların çıkarılmasını içerir. Geleneksel açık cerrahi, minimal invaziv robotik cerrahi veya laparoskopik cerrahi yoluyla yapılabilir.
- Prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP): Bu ameliyat öncelikle prostat büyümesinin neden olduğu idrar tıkanıklığını gidermek için kullanılır. Ancak erken evre prostat kanseri tedavisinde de kullanılabilir.
3. Radyasyon tedavisi: Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X ışınları veya diğer radyasyon türlerini kullanır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde teslim edilebilir:
- Harici ışın radyasyon tedavisi (EBRT): Radyasyon, harici bir kaynaktan prostat bezine yönlendirilir.
- Brakiterapi: Radyoaktif tohumlar veya peletler doğrudan prostat bezine implante edilir.
4. Hormon tedavisi: Hormon tedavisi, prostat kanserinin büyümesini uyarabilen androjen (erkeklik hormonları) düzeylerini düşürmeyi amaçlar. Bu şu şekilde başarılabilir:
- Androjen yoksunluğu tedavisi (ADT): Bu, androjenlerin üretimini veya etkisini engelleyen ilaçların kullanımını içerir.
- Orşiektomi: Androjenlerin ana kaynağı olan testislerin cerrahi olarak çıkarılması.
5. Kemoterapi: Kemoterapi, vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Genellikle prostat bezinin ötesine yayılmış ilerlemiş prostat kanseri için kullanılır.
6. Hedefe yönelik tedavi: Hedefe yönelik tedavi ilaçları, prostat kanseri hücrelerinin büyümesinde ve hayatta kalmasında rol oynayan spesifik molekülleri veya proteinleri bloke eder. Prostat kanseri için hedefe yönelik bazı tedavi seçenekleri arasında abirateron, enzalutamid ve apalutamid yer alır.
7. İmmünoterapi: İmmünoterapi, kanser hücrelerini tanımak ve onlara saldırmak için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. İlerlemiş prostat kanseri için yeni ortaya çıkan bir tedavi seçeneğidir.
Prostat kanseri tedavisinin seçimi, çeşitli faktörlere dayalı olarak bireyselleştirilir ve ürologlar, radyasyon onkologları, tıbbi onkologlar ve diğerleri de dahil olmak üzere multidisipliner bir sağlık profesyonelleri ekibi, her hasta için en uygun tedavi planını geliştirmek üzere işbirliği yapar.