Aktif gözetim: Bu yaklaşım, tedaviye hemen başlanmadan kan testleri, prostat muayeneleri ve biyopsiler yoluyla kanserin düzenli olarak izlenmesini içerir. Aktif gözetim, erken evre, yavaş büyüyen tümörleri olan ve semptomu olmayan hastalar için uygundur.
Ameliyat: Radikal prostatektomi, prostat bezinin ve çevre dokuların tamamının alındığı cerrahi bir işlemdir. Lokalize prostat kanseri olan hastalara sıklıkla tavsiye edilir.
Radyasyon tedavisi: Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X ışınları veya diğer radyasyon türlerini kullanır. Vücudun dışındaki bir radyasyon makinesinin radyasyonu prostata yönlendirdiği harici ışın radyasyon terapisi yoluyla veya radyoaktif tohumların veya peletlerin doğrudan prostat bezine implante edildiği brakiterapi yoluyla iletilebilir.
Hormon tedavisi: Androjen yoksunluğu tedavisi olarak da bilinen hormon tedavisi, prostat kanserinin büyümesini teşvik edebilen bir hormon olan testosteronun üretimini veya etkisini engellemeyi amaçlar. İlaçlar, ameliyat (testislerin alınması için orşiektomi) veya her ikisinin kombinasyonu yoluyla elde edilebilir.
Kemoterapi: Kemoterapide hızla bölünen kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanılır. Tipik olarak prostat bezinin ötesine yayılmış ilerlemiş prostat kanseri için kullanılır.
Hedefe yönelik tedavi: Hedefe yönelik tedavi ilaçları, kanser hücrelerinin büyümesinde ve hayatta kalmasında rol oynayan spesifik molekülleri veya proteinleri bloke ederek çalışır. Prostat kanseri tedavisinde kullanılan bazı hedefe yönelik tedavi ilaçları arasında abirateron (Zytiga), enzalutamid (Xtandi) ve olaparib (Lynparza) bulunur.
İmmunoterapi: İmmünoterapi ilaçları, kanser hücrelerini tanımak ve onlara saldırmak için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Pembrolizumab (Keytruda), ileri prostat kanserinin tedavisi için onaylanmış bir immünoterapi ilacıdır.
Spesifik tedavi yaklaşımı hastanın durumuna göre bireyselleştirilir ve en uygun tedavi planının belirlenmesi için ürolog veya tıbbi onkolog gibi bir sağlık uzmanı ile görüşülmelidir.