1. Solunum Sistemi :Mycoplasma pneumoniae, yürüme pnömonisi gibi solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedenidir. Öncelikle akciğerleri etkiler ve öksürük, ateş, boğaz ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olur.
2. Ürogenital Sistem :Mycoplasma genitalium ve Mycoplasma hominis cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olabilen türlerdir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda pelvik ağrı, idrar yaparken yanma hissi ve anormal akıntı gibi semptomlara yol açabilirler.
3. Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları :Mikoplazma türleri ayrıca deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarına da neden olabilir. Örneğin, Mikoplazma fasiit, hızlı doku tahribatına yol açabilen, acil tıbbi müdahale gerektiren, nadir fakat ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur.
4. Hematopoietik Sistem :Mikoplazma türleri bazı kan hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Örneğin Mycoplasma fermentans, kırmızı kan hücrelerinin zamanından önce yok edildiği bir durum olan hemolitik anemi ile ilişkilendirilmiştir.
5. Eklem ve Kas-İskelet Sistemi :Bazı durumlarda Mikoplazma eklem enfeksiyonlarına ve iltihaplanmalara neden olabilir. Mikoplazma artriti, eklem iltihabını içeren ve sıklıkla Mycoplasma pneumoniae ile ilişkili olan bir artrit türüdür.
6. Merkezi Sinir Sistemi :Nadiren Mycoplasma türleri merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Mycoplasma pneumoniae'nin menenjit ve ensefalit vakalarında rol oynadığı düşünülse de bu olaylar daha az yaygındır.
Bunlar Mikoplazmadan etkilenebilecek organ sistemlerinden bazıları olsa da, spesifik hastalık ve semptomların ilgili spesifik Mikoplazma türlerine, bireysel duyarlılığa ve altta yatan sağlık koşullarına bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bir hastalığın nedenini doğru bir şekilde belirlemek ve uygun tedaviyi almak için uygun tıbbi değerlendirme ve teşhis testleri gereklidir.