* Sık idrara çıkma
* İdrar yaparken ağrı veya yanma
* Bulanık veya kötü kokulu idrar
*Alt karın ağrısı
*Ateş ve titreme
*Bulantı ve kusma
Mesane enfeksiyonları genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Bazı durumlarda daha ciddi enfeksiyonlar hastaneye kaldırılmayı gerektirebilir.
Mesane Enfeksiyonlarına Ne Sebep Olur?
Mesane enfeksiyonlarına çoğunlukla üretraya giren ve mesaneye giden bakteriler neden olur. Bu durum cinsel ilişki sırasında, kirli tuvalet kullanımında veya idrar yolu tıkanıklığında meydana gelebilir.
Mesane enfeksiyonlarına ilişkin risk faktörleri şunları içerir:
* Kadın olmak: Kadınların üretraları erkeklere göre daha kısa olduğundan bakterilerin mesaneye girişi daha kolay olur.
* Cinsel aktivite: Cinsel ilişki üretraya bakteri bulaştırabilir.
* Kirlenmiş bir tuvalet kullanmak: Mesane enfeksiyonu olan bir kişiden gelen bakterilerle kontamine olmuş bir tuvaleti kullanmak enfeksiyon geliştirme riskinizi artırabilir.
* İdrar yolu tıkanıklığı olması: İdrar yolu tıkanıklığı, idrarın mesaneden düzgün bir şekilde akmasını engelleyebilir, bu da bakterilerin büyümesine ve çoğalmasına neden olabilir.
* Hamile olmak: Hormon seviyelerindeki değişiklikler ve büyüyen rahmin mesane üzerindeki baskısından dolayı hamile kadınların mesane enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
* Diyabet: Diyabetli kişilerin mesaneyi kontrol eden sinirlerin hasar görmesi nedeniyle mesane enfeksiyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir.
* Zayıflamış bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin mesane enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir.