Her biri belirli konumlara ve işlevlere sahip birkaç grup mediastinal lenf düğümü vardır:
1. Paratrakeal Lenf Düğümleri: Bu düğümler trakeanın (nefes borusu) yakınında bulunur ve boyun, gırtlak ve tiroid bezinden lenf toplar.
2. Trakeobronşiyal Lenf Düğümleri: Trakea ve bronşların (akciğerlere giden hava yolları) çevresinde bulunan bu düğümler, akciğerlerden, bronşlardan ve yakındaki yapılardan lenfleri boşaltır.
3. Bronkopulmoner Lenf Düğümleri: Akciğerlerdeki bronşların dalları boyunca bulunan bu düğümler, akciğerlerden lenfatik drenaj alır.
4. Perikard Lenf Düğümleri: Perikardın (kalbi çevreleyen kese) yakınında yer alan bu düğümler, kalpten ve çevresindeki bölgelerden lenf toplar.
5. Arka Mediastinal Lenf Düğümleri: Mediastenin arka kısmında yer alan bu düğümler yemek borusu, torasik aorta (göğsün ana arteri) ve çevre dokulardan lenf alır.
6. Aortopulmoner Lenf Düğümleri: Aort ve pulmoner arterin (kalbin ve akciğerlerin ana arterleri) ayrıldığı bölgede bulunan bu düğümler, akciğerlerden, kalpten ve mediastinal yapılardan lenf toplar.
Mediastinal lenf düğümleri bağışıklık sisteminin önemli bileşenleridir. Enfeksiyonların tanımlanmasına ve bunlarla mücadeleye, partikül maddelerin filtrelenmesine ve potansiyel kanserli hücrelerin veya lenf sıvısındaki anormalliklerin tespit edilmesine yardımcı olurlar. Mediastinal lenf düğümlerinin büyümesi veya boyutu, şekli veya dokusundaki değişiklikler, altta yatan tıbbi durumları, enfeksiyonları veya maligniteleri gösterebilir. Bu nedenle, tıbbi görüntüleme prosedürleri sırasında yakından izlenirler ve uygun tanı ve tedavi için herhangi bir anormalliği değerlendirmek üzere biyopsiler yapılabilir.