1. Kötü huylu hücre çoğalması: Lösemide, başta olgunlaşmamış lenfositler (lenfoblastik lösemi) veya miyeloid hücreler (miyeloid lösemi) olmak üzere anormal beyaz kan hücrelerinin aşırı üretimi ve birikmesi söz konusudur. Bu kötü huylu hücreler, lenfositler, nötrofiller ve makrofajlar gibi normal bağışıklık hücrelerinin üretimini ve işlevini baskılayabilir ve baskılayabilir.
2. Bozulmuş hematopoez: Lösemi, kan hücresi üretiminin birincil yeri olan kemik iliğini etkiler. Lösemi hücrelerinin çoğalması normal hematopoez sürecini bozarak sağlıklı bağışıklık hücrelerinin üretiminde bir azalmaya yol açar. Bu, enfeksiyonlara ve kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkileri için çok önemli olan fonksiyonel T hücrelerinin, B hücrelerinin ve doğal öldürücü (NK) hücrelerin sayısının azalmasına neden olabilir.
3. İşlevsiz bağışıklık hücresi aktivitesi: Lösemi, sayıları önemli ölçüde azalmasa bile bağışıklık hücrelerinin işlevini ve olgunlaşmasını bozabilir. Kötü huylu hücreler, sinyal yollarını ve bağışıklık hücreleri arasındaki iletişimi bozan, yabancı antijenleri ve patojenleri tanıma ve bunlara yanıt verme yeteneklerini etkileyen maddeler salgılayabilir.
4. Splenomegali ve hepatomegali: Bazı lösemi vakalarında dalak ve karaciğer büyür (splenomegali ve hepatomegali). Bu organlar bağışıklık gözetiminde ve patojenlerin kan dolaşımından temizlenmesinde önemli roller oynar. Genişlemeleri işlevlerini bozabilir ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini daha da zayıflatabilir.
5. Artan enfeksiyon riski: Bağışıklık sisteminin zayıflamasının bir sonucu olarak lösemili bireyler enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdır. Bakterilerin, virüslerin, mantarların veya zayıflamış bağışıklık savunmasından yararlanan fırsatçı enfeksiyonların neden olduğu tekrarlayan veya ciddi enfeksiyonlarla karşılaşabilirler.
6. Otoimmün bozukluklar: Lösemi aynı zamanda normal bağışıklık düzenlemesini de bozarak otoimmün bozuklukların gelişmesine yol açabilir. Bu durumlarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun kendi dokularına saldırarak çeşitli semptomlara ve komplikasyonlara neden olur.
Lösemiyle ilişkili zayıflamış bağışıklık sistemi enfeksiyon ve diğer komplikasyon riskini artırarak hastalığın genel morbidite ve mortalitesine katkıda bulunur.