Cerrahi onkologlar, hem cerrahi teknikler hem de onkoloji (kanser çalışması) konusunda bilgi sahibi olan, özel olarak eğitilmiş cerrahlardır. Kanser hastalarına yönelik kapsamlı tedavi planları geliştirmek ve uygulamak için tıbbi onkologlar ve radyasyon onkologları gibi diğer sağlık profesyonelleriyle yakın işbirliği içinde çalışırlar.
Cerrahi onkoloji, basit biyopsilerden karmaşık tümör rezeksiyonlarına kadar geniş bir yelpazedeki prosedürleri içerir. Cerrahi onkolojinin amacı, mümkün olduğu kadar sağlıklı dokuyu koruyarak tümörü tamamen çıkarmaktır. Cerrahi onkologlar, tümörün çıkarılmasından sonra gerekli olabilecek rekonstrüktif cerrahide de rol oynarlar.
Cerrahi onkoloji oldukça uzmanlaşmış bir alandır ve cerrahi onkologlar sıkı bir eğitimden geçerler. Cerrahi onkologların tıp fakültesini ve cerrahi ihtisasını tamamlamanın yanı sıra, cerrahi onkoloji alanında da bir bursu tamamlamaları gerekir. Bu burs sırasında en son cerrahi teknik ve teknolojilerin yanı sıra kanserin teşhisi ve tedavisi konusunda da eğitim alıyorlar.
Cerrahi onkoloji karmaşık ve zorlu bir alandır ama aynı zamanda ödüllendiricidir. Cerrahi onkologlar, hastalarının kanserle savaşmasına yardımcı olarak onların hayatlarında gerçek bir fark yaratma fırsatına sahiptir.