1. Sağlıklı Beslenme :Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve sınırlı miktarda işlenmiş gıdalar açısından zengin bir diyet tüketin. Antioksidan bakımından zengin yiyecekleri seçin ve doymuş yağ, kırmızı ve işlenmiş et alımını azaltın.
2. Düzenli Egzersiz :Yürüyüş, koşu, yüzme veya dans gibi düzenli fiziksel aktivitelere katılın. Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedefleyin.
3. Sağlıklı Kilonuzu Koruyun :Obezite bazı kanser türlerinin riskini artırır. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olabilir.
4. Alkol Alımını Sınırlayın :Aşırı alkol tüketimi bazı kanser türlerinin riskini artırabilir. Orta düzeyde alım önemlidir.
5. Sigarayı Bırakın :Sigara içmek birçok kanser türü için önemli bir risk faktörüdür. Sigarayı bırakmak her yaşta faydalıdır.
6. Düzenli Tarama :Kanseri erken tespit etmek için pap smear, mamogram, kolonoskopi ve cilt muayenesi gibi kanser tarama testleri için önerilen yönergeleri izleyin.
7. HPV Aşılaması :İnsan papilloma virüsüne (HPV) karşı aşılar rahim ağzı, vajinal, vulvar, anal ve bazı orofaringeal kanser riskini önemli ölçüde azaltabilir.
8. Güneş Koruması :Aşırı güneşe maruz kalmayı en aza indirmek ve cilt kanseri riskini azaltmak için güneş kremi kullanın, koruyucu giysiler giyin ve gölge arayın.
9. Mesleki Tehlikeler :Asbest, benzen, formaldehit veya radyasyon gibi mesleki tehlikelere maruz kalınması halinde uygun önlemleri alın ve güvenlik kurallarına uyun.
10. Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi :Karaciğer kanseri gibi bazı kanserler, hepatit B ve C gibi enfeksiyonlarla bağlantılıdır. Bu enfeksiyonlara karşı aşılama, riski azaltmaya yardımcı olabilir.
11. Her Türlü Tütünden Uzak Durun :Sigara içmek veya tütün çiğnemek ağız, boğaz, akciğer ve diğer kanserlerle güçlü bir şekilde ilişkilidir.
12. Ultra İşlenmiş Gıdaları Sınırlayın :Aşırı işlenmiş gıdaların tüketilmesi, bazı kanser türlerinin artan riskiyle ilişkilendirilmiştir.
13. Emzirme :Emzirme, annelerde daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.
14. Sağlıklı Ağız Hijyeni :Kötü ağız hijyeni ağız kanseri riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı önemlidir.
15. Orta Derecede Et Tüketimi :Aşırı tüketim belirli kanserlerle bağlantılı olduğundan kırmızı ve işlenmiş et alımını sınırlayın.
16. Dikkatli Takviye Kullanımı :Takviyeleri, özellikle de belirli besin maddelerinin yüksek dozlarını içerenleri almadan önce bir sağlık uzmanına danışın. Sigara içenlerde akciğer kanseri riskini artırabilecek aşırı miktarda beta-karoten kullanmaktan kaçının.
17. Çevresel Kirleticilere Maruz Kalmayı Azaltın :Mümkün olduğunca hava kirliliğine, pestisitlere ve diğer çevresel tehlikelere maruz kalmayı en aza indirin.
18. Stres'i Yönetin :Kronik stres, kanser riskini artırabilecek sağlıksız yaşam tarzı seçimleriyle ilişkilendirilmiştir. Egzersiz, meditasyon veya rahatlama teknikleri gibi stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulun.