|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | cilt Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Cilt kanseri nasıl bir kanser türüdür?

Cilt kanseri, anormal cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Tek bir hastalık değil, görünüm ve ciddiyet açısından farklılık gösterebilen birbiriyle ilişkili bir grup hastalıktır. Üç ana cilt kanseri türü vardır:

- Bazal hücreli karsinom (BCC) cilt kanserinin en sık görülen türüdür. Cildin en dış tabakası olan epidermisin alt kısmında yer alan bazal hücrelerden kaynaklanır. BCC'ler genellikle zamanla yavaş yavaş büyüyen küçük, inci gibi şişlikler veya yaralar olarak görünür. Genellikle yüz, boyun, kollar ve bacaklar gibi cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde bulunurlar. BCC'ler nadiren ölümcüldür ancak lokal olarak agresif olabilirler ve tedavi edilmezse ciltte ciddi hasara neden olabilirler.

- Skuamöz hücreli karsinom (SCC) cilt kanserinin ikinci en sık görülen türüdür. Epidermisin orta tabakasında bulunan skuamöz hücrelerden kaynaklanır. SCC'ler genellikle zamanla hızla büyüyebilen pullu, kırmızı lekeler veya şişlikler olarak görünür. Genellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde de bulunurlar, ancak dudaklar, ağız ve cinsel organlar gibi mukozalarda da oluşabilirler. SCC'ler BCC'lerden daha agresif olabilir ve derhal tedavi edilmezse metastaz yapabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

- Melanom cilt kanserinin en ciddi türüdür. Epidermiste bulunan ve cilde rengini veren pigment olan melanin üreten hücreler olan melanositlerden kaynaklanır. Melanomlar tipik olarak zamanla boyutu ve şekli değişebilen düzensiz şekilli, koyu kahverengi veya siyah lekeler veya şişlikler olarak görünür. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler ancak en sık sırt, bacaklar ve kollarda görülürler. Melanomlar cilt kanserinin en agresif türüdür ve erken tedavi edilmezse hızla metastaz yapabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır