|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | cilt Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

İnsanların cilt kanserine yakalanmasına ne sebep oldu?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere cilt kanserinin gelişimine katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır:

1. Güneşten Gelen Ultraviyole (UV) Radyasyon:

Güneşten gelen UV ışınlarına aşırı maruz kalmak cilt kanserinin başlıca nedenlerinden biridir. UV ışınları cilt hücrelerindeki DNA'ya zarar vererek kanserli tümörlerin oluşumuna yol açabilir. Uzun süreli güneşe maruz kalma, güneş yanıkları ve bronzlaşma cilt kanseri riskini artırabilir.

2. Yapay UV Radyasyonu Kaynakları:

Bronzlaşma yatakları ve güneş lambaları gibi yapay UV radyasyon kaynaklarına maruz kalmak da cilt kanseri riskine katkıda bulunabilir. Bu cihazlar yüksek düzeyde UV ışınları yayar ve cilt sağlığı açısından doğal güneş ışığına benzer bir tehdit oluşturur.

3. Açık ten:

Açık ten rengine sahip kişiler, koyu ten rengine sahip olanlara göre cilt kanserine daha yatkındır. Doğal olarak açık tenli, kızıl veya sarı saçlı ve mavi veya yeşil gözlü kişiler daha yüksek risk altındadır çünkü ciltleri UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı olan doğal bir pigment olan melanin daha az üretir.

4. Aile Tarihi ve Genetiği:

Kişisel veya ailede cilt kanseri öyküsü, hastalığın gelişme riskini artırır. Bazı genetik faktörler bireyleri UV radyasyonunun etkilerine karşı daha savunmasız hale getirebilir. Kalıtsal genetik mutasyonlar veya sendromlar belirli cilt kanseri türlerinin olasılığını artırabilir.

5. Zayıflamış Bağışıklık Sistemi:

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi, vücudun anormal cilt hücrelerini tespit etme ve yok etme yeteneğini azaltabilir. Organ nakli alıcıları, HIV/AIDS'li kişiler veya bağışıklık sistemini baskılayan belirli tedaviler gören kişiler, cilt kanserine yakalanma riski yüksek olabilir.

6. Yaş:

Cilt kanserine yakalanma riski yaşla birlikte artar. Bireyler yaşlandıkça ciltleri daha fazla UV hasarı biriktirir ve bağışıklık sistemleri hasarlı hücreleri onarmada daha az etkili hale gelebilir.

7. Coğrafi Konum:

Ekvator ve tropik bölgeler gibi UV radyasyonunun daha yüksek düzeyde olduğu bölgelerde yaşayan insanlar, güneşe daha fazla maruz kalma nedeniyle cilt kanseri riski daha yüksektir.

8. Açık Hava Aktiviteleri:

İş veya boş zaman etkinlikleri için dışarıda önemli miktarda zaman harcayan bireylerin güneşe maruz kalma ve UV hasarına maruz kalma olasılıkları daha yüksektir, bu da cilt kanseri riskini artırabilir.

9. Önceki Cilt Hasarı:

Şiddetli güneş yanıkları, şiddetli güneş yanıkları veya daha önce geçirilmiş cilt kanseri gibi cilt hasarı geçmişi, başka cilt kanserlerinin gelişme riskini artırabilir.

10. Belirli Kimyasallar:

Arsenik, benzen, kömür katranı ve bazı pestisitler gibi belirli kimyasallara maruz kalmak, cilt kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

11. Radyasyon Tedavisi:

Diğer kanserlerin tedavisinde kullanılan radyasyon tedavisi bazen cilt hücrelerine zarar verebilir ve ışınlanan bölgede cilt kanserinin gelişmesine yol açabilir.

Cilt kanseri riskini azaltmak için güneş kremi kullanmak, koruyucu giysiler giymek, güneşin yoğun olduğu saatlerde gölge aramak ve yapay UV radyasyonu kaynaklarından kaçınmak gibi güneş güvenliği önlemlerini uygulamak önemlidir. Düzenli kendi kendine cilt muayeneleri ve bir dermatoloğun profesyonel cilt kontrolleri, cilt kanserinin erken teşhisi ve uygun tedavisi için çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır