1. Loblar:Akciğerler loblara bölünmüştür. İnsanlarda sağ akciğerde üç lob (üst, orta ve alt), sol akciğerde ise iki lob (üst ve alt) bulunur. Her lob ayrıca bağ dokusuyla daha küçük parçalara bölünür.
2. Pleura:Akciğerler plevra adı verilen ince, çift katmanlı bir zarla kaplıdır. İç tabaka (visseral plevra) akciğer yüzeyine sıkı bir şekilde yapışır, dış tabaka (parietal plevra) ise göğüs boşluğunu kaplar. Bu katmanlar arasındaki plevral boşluk, akciğerlerin nefes alma sırasında düzgün bir şekilde genişlemesine ve çökmesine yardımcı olan az miktarda sıvı içerir.
3. Hava Yolu Sistemi:Trakea (nefes borusu), her biri akciğerlere giden iki ana bronşa ayrılır. Akciğerlerin içinde bronşlar, ikincil bronşlar, üçüncül bronşlar ve bronşiyoller adı verilen giderek daha küçük dallara ayrılır. Bu hava yolları bronş ağacını oluşturur ve alveollere havayı taşır.
4. Alveoller:Alveoller, akciğerlerdeki en küçük hava keselerini kaplayan küçük, kese benzeri yapılardır. Gaz değişiminin gerçekleştiği fonksiyonel solunum birimlerini oluştururlar. Alveoller geniş bir yüzey alanına sahiptir ve hava ile kan dolaşımı arasında oksijen ve karbondioksit değişimine izin veren kılcal damarlar, küçük kan damarları ile yoğun bir şekilde doludur.
5. Kan Temini:Akciğerler, kalpten pulmoner arterler yoluyla oksijenden fakir kanı alır. Akciğerlerde pulmoner arterler, alveolleri çevreleyen daha küçük arteriyollere ve kılcal damarlara ayrılır. Solunan havadaki oksijen, alveollerin ve kılcal damarların ince duvarları boyunca yayılırken, karbondioksit nefesle verilmek üzere hava keselerine ters yönde hareket eder. Oksijenli kan daha sonra pulmoner damarlar yoluyla kalbe geri akar.
6. Lenfatik Sistem:Akciğerlerde ayrıca bağışıklık sistemine katkıda bulunan bir lenfatik damar ağı da bulunur. Akciğer dokusundan yabancı partiküllerin, bakterilerin ve hücresel kalıntıların filtrelenmesine ve uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar.
7. Renk:Sağlıklı akciğerler genellikle pembe veya pembemsi gri görünür. Yaşlanma sürecinde toz, kirletici madde ve sigara dumanının birikmesi nedeniyle bir miktar koyulaşma ve pigmentasyon meydana gelebilir.
Yaş, altta yatan sağlık koşulları ve vücut yapısı gibi faktörlere bağlı olarak akciğerlerin boyut, şekil ve görünüm açısından farklılık gösterebileceğini belirtmekte fayda var.