1. Sahneyi Değerlendirin :
- Derin bir nefes alın ve sakin olun. Genel durumu değerlendirin ve yaklaşıp yardım etmenin sizin için güvenli olduğundan emin olun.
2. Acil Yardım Çağrısı :
- Derhal acil tıbbi hizmetleri (EMS) veya 911'i arayın. Sevkiyat görevlisine, kazanın niteliği ve yeri de dahil olmak üzere net bilgiler verin.
3. Bilinçsizlik :
- Kişinin bilincini ve nefesini kontrol edin. Bilinci kapalıysa ve nefes almıyorsa, eğitiminiz varsa CPR'ye (Kardiyopulmoner Resüsitasyon) başlayın.
4. Şiddetli Kanama :
- Şiddetli kanama varsa öncelikle onu kontrol altına almaya odaklanın. Temiz bir bez, bandaj veya ellerinizi kullanarak yaraya doğrudan baskı uygulayın. Mümkünse yaralı bölgeyi kişinin kalbinin üzerine kaldırın.
5. Amputasyon :
- Bir uzvunuz kesilmiş veya kısmen kesilmişse, kopan kısmı bulmaya çalışın. Temiz bir plastik torbaya koyun ve kapatın. Tıbbi yardım gelene kadar torbayı buz dolu bir soğutucuda veya soğuk suda saklayın.
6. Kişinin yanında kalın :
- Profesyonel tıbbi yardım gelene kadar yaralının yanında kalın. Onlara güven verin ve onları sakin ve rahat tutmaya çalışın.
7. Turnikelerden Kaçının :
- Turnikeler yalnızca doğrudan basıncın ciddi kanamayı kontrol edemediği durumlarda son çare olarak kullanılmalıdır. Yanlış uygulama daha fazla komplikasyona neden olabilir.
8. Yaşamsal Belirtileri İzleyin :
- İlk yardım eğitimi aldıysanız, acil müdahaleyi beklerken kişinin nabzını, nefesini ve bilincini periyodik olarak kontrol edin.
Hayatı tehdit eden yaralanmalara öncelik vermenin çok önemli olduğunu unutmayın. Şiddetli kanamayı kontrol edin ve diğer yaralanmalara veya tıbbi sorunlara müdahale etmeden önce kişinin nefes aldığından emin olun. Bu gibi durumlarda zamanında tedavi hayati önem taşıdığından, daima mümkün olan en kısa sürede profesyonel tıbbi yardım alın.