1. Kompresyonlar:Göğüs kompresyonları sırasında kişinin göğsüne basınç uygulanarak kanın dolaşımına ve oksijenli kanın vücuttaki çeşitli organ ve dokulara itilmesine yardımcı olur.
2. Teneffüs etme:CPR'nin inhalasyon aşamasında, kişi etkili bir şekilde nefes almıyorsa kurtarıcı, kişinin akciğerlerine oksijen vererek kurtarma nefesleri sağlar. Bu oksijen vücudun hücreleri ve dokuları tarafından kullanılır.
3. Nefes verme:Kurtarma nefeslerinin ardından kurtarıcı, kişinin pasif olarak nefes vermesine izin verir. Solunum sağlanırken kişi nefes veriyor olsa bile, kurtarma nefesleri sırasında verilen oksijenden zengin hava yine de akciğerlere girer. Vücut bu aşamada doğal olarak CO2'yi dışarı verir.
4. Kompresyonların devam etmesi:Kurtarıcı, kişinin akciğerleri aktif olarak genişlemese bile kan dolaşımını sürdürmek için nefes verme aşamasında göğüs kompresyonları uygulamaya devam eder.
CPR, göğüs kompresyonlarını ve kurtarma nefeslerini birleştirerek CO2'nin uzaklaştırılmasına yardımcı olurken kişinin vücuduna oksijen verilmesini sağlamaya yardımcı olur. CPR'nin temel amacı hayati fonksiyonları sürdürmek ve acil tıbbi yardım gelene kadar oksijenden zengin kanın vücutta dolaşmasını sağlamaktır.