|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Kamu Sağlığı Güvenliği | Açık Güvenlik
Sağlığı ve Hastalıkları

Kör insanlar yürümek için bastonları nasıl kullanır?

Baston olarak da bilinen bastonlar, kör kişilerin çevrelerinde gezinmelerine ve yürürken dengeyi korumalarına yardımcı olur. Görme engelli bireylerin bastonu nasıl etkili bir şekilde kullandıkları aşağıda açıklanmıştır:

1. Temel Teknik :

- Baston baskın elde tutulur, el kabzanın yanında bulunur ve dirsek hafifçe bükülür.

- Bastonun ucu kişinin önünde yaklaşık bir kol uzunluğu kadar uzanmalı ve hafifçe yana doğru bakmalıdır.

- Kör birey ileri doğru hareket ederken bastonu yay şeklinde önünde sallar.

- Kullanıcı, zemin dokusundaki değişiklikleri, yüzey düzensizliklerini veya engelleri tespit etmek için çubuk aracılığıyla sesler veya titreşimler gibi geri bildirimleri dikkatle dinler.

2. Dokunma ve Algılama :

- Baston yere vurarak kör kişiyi kaldırımlar, basamaklar, delikler veya engebeli yüzeyler gibi arazi değişikliklerine karşı uyarır.

- Kaldırım, çim, çakıl veya halı gibi farklı yüzey türlerini algılamak için çubuk aracılığıyla iletilen dokunma duyularına dikkat ederler.

3. İşitsel İpuçları :

- Kör bireyler, bastonun ucunun çeşitli nesnelere temas etmesiyle oluşan sesi bilgi edinmek için kullanırlar. Örneğin, içi boş bir ses boş bir alanı, donuk bir ses ise katı bir nesneyi işaret edebilir.

4. Bilişsel Haritalar Geliştirme :

- Zamanla kör insanlar, bastonları ve diğer duyuları aracılığıyla toplanan bilgilere dayanarak çevrelerinin zihinsel bir temsilini (bilişsel bir harita) geliştirirler. Bu harita, tanıdık rotalarda güvenle gezinmelerine yardımcı olur.

5. Uzaysal Yönelim :

- Baston, vücudun sol ve sağ tarafları hakkında geri bildirim sağlayarak mekansal yönelimin korunmasına yardımcı olur. Bu, istenen yönde hareket etmeye ve engellerle çarpışmayı önlemeye yardımcı olur.

6. Engelleri Aşmak :

- Çubuk, alçak dallar, tabelalar veya park etmiş araçlar gibi yerden biraz yüksek olabilecek engelleri tespit etmek için bir prob görevi görür. Kör kişi bu engelleri önceden tahmin ederek bunlardan güvenli bir şekilde kaçınabilir.

7. Denge ve İstikrar :

- Baston stabilite ve destek sağlar,

8. Güven Kazanmak :

- Baston kullanmak, kör insanların çevrelerinde daha bağımsız hareket etmelerini ve yeni yerler keşfetmelerini sağlayarak kendilerine olan güvenlerini artırır.

9. Eğitim ve Uygulama :

- Görme engelli bireyler, bastonu etkili bir şekilde kullanmanın doğru tekniklerini öğrenmek için hareketlilik eğitmenlerinden eğitim alırlar. Pratik yapmak onların çeşitli durumlarda yetkin ve rahat olmalarına yardımcı olur.

Kör kişilerin, hareket kabiliyetlerini ve bağımsızlıklarını arttırmak için bastonlarla birlikte rehber köpekler gibi diğer yardımcı cihazları da kullanabileceğini unutmamak önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır