1. Etki: Yirmilik dişler sıklıkla gömülü kalır, bu da onların düzgün bir şekilde sürmesi ve kısmen veya tamamen diş eti dokusuyla kaplanması için yeterli alana sahip olmadığı anlamına gelir. Bu, çevredeki dokularda ağrıya, iltihaplanmaya ve baskıya neden olabilir; bu da bulantı, kusma ve çene, yüz ve kafada rahatsızlığa neden olabilir.
2. Enfeksiyon: Gömülü yirmilik dişler de enfekte olabilir ve apse oluşumuna yol açabilir. Bu şiddetli ağrıya, şişmeye, yutma güçlüğüne ve ateşe neden olabilir. Bazı durumlarda enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılarak vücutta ağrı, yorgunluk ve kusma gibi sistemik semptomlara neden olabilir.
3. Perikoronit: Bu durum, kısmen sürmüş yirmi yaş dişini çevreleyen doku iltihaplanıp enfekte olduğunda ortaya çıkar. Ağrıya, şişmeye, kanamaya, ağız kokusuna ve ağzı açmada zorluğa neden olabilir. Perikoronit, verdiği rahatsızlık ve ağrı nedeniyle bulantı ve kusmaya da yol açabilir.
4. Sinir tahrişi: Yirmilik dişlerin kökleri çenedeki önemli sinirlere yakın olabilir ve gömülü veya çıkan yirmi yaş dişlerinin yarattığı basınç bu sinirleri tahriş edebilir. Bu, yüz, boyun ve omuzlarda ağrıya, karıncalanmaya, uyuşukluğa ve yayılan rahatsızlığa neden olabilir ve dolaylı olarak bulantı ve kusmaya neden olabilir.
5. Sinüs sorunları: Bazı durumlarda gömülü yirmilik dişler sinüsleri etkileyerek sinüs tıkanıklığına, baskıya, ağrıya ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu semptomlar aynı zamanda bulantı ve kusmaya da katkıda bulunabilir.
Yirmilik dişler bu semptomlara neden olabilse de her zaman tek neden olmayabileceğini unutmamak önemlidir. Diğer diş semptomlarının yanı sıra kusma ve vücut ağrısı da yaşıyorsanız, doğru bir değerlendirme ve teşhis için bir diş hekimine başvurmak en iyisidir. Belirtilerinizin kaynağının yirmilik dişleriniz olup olmadığını tespit edebilecek ve uygun tedaviyi önerebileceklerdir.