Kadın doğum uzmanları ve jinekologlar hamilelik, doğum ve üreme sağlığı da dahil olmak üzere kadın sağlığı konusunda uzmanlaşmış tıp uzmanlarıdır. Ergenlikten menopoza ve sonrasına kadar her yaştan kadına geniş bir yelpazede bakım sağlamaktan sorumludurlar.
Bir OB/GYN'nin temel sorumluluklarından bazıları şunlardır:
* Doğum öncesi bakımın sağlanması: Kadın Doğum/GYN'ler hamile kadınların ve doğmamış bebeklerinin sağlığını izler, doğum öncesi testler ve taramalar yapar ve hamilelikle ilgili konularda eğitim ve danışmanlık sağlar.
* Bebek doğurma: Kadın Doğum/GYN'ler bebeklerin vajinal yolla veya sezaryen yoluyla doğurtulmasından sorumludur. Ayrıca doğum ve doğum sırasında kadınlara bakım sağlar ve ortaya çıkabilecek komplikasyonları yönetirler.
* Jinekolojik bakımın sağlanması: Kadın Doğum/GYN'ler kadınlara pelvik muayeneler, pap smear ve meme muayeneleri de dahil olmak üzere rutin jinekolojik bakım sağlar. Ayrıca adet bozuklukları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ve rahim miyomları gibi çok çeşitli jinekolojik rahatsızlıkları da teşhis edip tedavi ederler.
* Ameliyatların gerçekleştirilmesi: Kadın Doğum/GYN'ler histerektomi, ooferektomi ve tüp ligasyonu dahil olmak üzere çeşitli cerrahi prosedürleri gerçekleştirir. Ayrıca endometriozis ve pelvik organ prolapsusu gibi durumları tedavi etmek için ameliyatlar da yaparlar.
* Üreme sağlığı bakımının sağlanması: Kadın Doğum/GYN'ler doğum kontrolü danışmanlığı, doğurganlık testi ve tedavisi ve kürtaj bakımı da dahil olmak üzere çeşitli üreme sağlığı hizmetleri sunmaktadır.
* Kadınları sağlıkları konusunda eğitmek: Kadın Doğum/GYN'ler cinsel sağlık, doğum kontrolü, hamilelik ve menopoz gibi konular da dahil olmak üzere kadınları sağlıkları konusunda eğitmede önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca stres yönetimi, beslenme ve kilo kaybı gibi çeşitli kadın sağlığı sorunları hakkında da danışmanlık hizmeti veriyorlar.
Kadın Doğum uzmanının/GYN'nin görevleri
Sorumluluklarına ek olarak OB/GYN'ler aşağıdakiler gibi çeşitli görevleri de yerine getirir:
* En son tıbbi araştırmalar ve klinik uygulamalar hakkında güncel bilgi sahibi olmak.
*Sürekli tıp eğitimi programlarına katılmak.
* Birinci basamak hekimleri, çocuk doktorları ve ebeler gibi diğer sağlık profesyonelleriyle iletişim kurmak.
*Hasta kayıtlarının ve faturalandırmanın yönetilmesi.
*Araştırma çalışmalarına katılmak.
* Hukuk davalarında bilirkişilik sağlanması.
*Kadın sağlığı sorunlarının savunuculuğunu yapmak.