Lekelenmenin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
* Hormonal değişiklikler: Yumurtlama sırasında, yumurtalık bir yumurtayı serbest bıraktığında lekelenme meydana gelebilir. Ayrıca hormon seviyeleri değiştiğinde adet döneminizden önce veya sonra da ortaya çıkabilir.
* Doğum kontrolü: Lekelenme, doğum kontrol hapları, yamalar ve enjeksiyonlar da dahil olmak üzere birçok doğum kontrol yönteminin yaygın bir yan etkisidir.
* Hamilelik: Lekelenme, özellikle göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve mide bulantısı gibi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkıyorsa, erken hamileliğin bir işareti olabilir.
* Menopoz: Hormon seviyelerinin düştüğü menopoz sırasında lekelenme yaygındır.
* Tıbbi durumlar: Lekelenme, rahim miyomları, endometriozis ve pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi çeşitli tıbbi durumların bir belirtisi olabilir.
Lekelenme yaşıyorsanız ve buna neyin sebep olduğundan emin değilseniz değerlendirme için doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi soracak ve pelvik muayene yapıp altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için testler isteyebilir.
Çoğu durumda, tespit ciddi bir sorun değildir ve kendi kendine çözülecektir. Ancak adet döngüsünde herhangi bir değişiklikten endişeleniyorsanız doktorunuza danışmanız önemlidir.