2. Diş Barajı: Diş barajı, dişi ve çevresini ağzın geri kalanından izole etmek için üzerine yerleştirilen ince bir lastik tabakadır. Hastanın yanlışlıkla herhangi bir dişçilik aletini veya malzemesini yutmasını önlemeye yardımcı olur.
3. Diş renginde dolgu malzemeleri :Diş hekimi dişin yapısını eski haline getirmek için kompozit reçine, amalgam, cam iyonomer siman ve kompomerler gibi çeşitli malzemeleri kullanabilir. Bu malzemeler boşlukları doldurmak ve hasarlı dişleri onarmak için kullanılır.
4. Sızdırmazlık malzemeleri :Sealantlar, yiyecek ve bakterilerin çukurlara ve çatlaklara girmesini önlemek için azı dişlerinin ve preolar dişlerin çiğneme yüzeyine boyanmış ince, plastik kaplamalardır. Sealantlar çocuklarda ve ergenlerde diş çürümesinin önlenmesinde faydalıdır.
5. Bağlanma: Diş yapıştırma, dişlerdeki küçük çatlakları, çatlakları veya renk bozukluklarını onarmak için kullanılan bir tekniktir. Etkilenen dişe diş renginde bir reçine malzemesinin uygulanmasını ve çevredeki doğal dişlere uyacak şekilde şekillendirilmesini içerir.
6. Taçlar: Dişin önemli bir kısmı hasar görmüş veya zayıflamışsa, diş hekimi, sağlamlığını ve görünümünü geri kazandırmak için diş kaplaması (kapağı) önerebilir. Kaplama dişin tamamını kaplayarak güçlendirme ve koruma sağlar.
7. Köprüler :Diş köprüleri, bir veya daha fazla eksik dişin yerine, komşu sağlıklı dişlere yapay dişlerin yapıştırılmasıyla yapılır. Köprüler, ısırığınızın hizasını korumaya yardımcı olur ve bitişik dişlerin yerlerinden çıkmasını önler.
8.Kaplamalar :Kaplamalar dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan ince, porselen veya kompozit reçine laminatlardır. Dişlerin görünümünü iyileştirmek ve küçük kozmetik sorunları düzeltmek için estetik amaçlı kullanılırlar.
9. Kök Kanal Dolgusu: Dişin pulpası enfeksiyon kaparsa veya ciddi şekilde hasar görürse kanal tedavisi gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi enfekte olmuş pulpayı çıkarır, kök kanallarını temizler ve bunları bir dolgu malzemesiyle doldurur.
10. İmplantlar :Dental implantlar, eksik dişlerin yerine cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır. İmplantlar çene kemiğiyle bütünleştikten sonra yapay dişlerin kendilerine yapıştırılması için sağlam bir temel oluşturur.
11. Takma dişler :Tam veya bölümlü protezler, birden fazla eksik dişin veya diş arkının tamamının yerine kullanılır. Protez dişler, hastanın doğal dişlerine uyacak şekilde özelleştirilebilen, çıkarılabilir protezlerdir.
12. Diş Telleri veya Şeffaf Hizalayıcılar :Dişleri yanlış hizalanmış hastalar için diş hekimleri diş telleri veya şeffaf hizalayıcılar kullanarak ortodontik tedavi önerebilir. Bu apareyler, dişleri kademeli olarak istenilen pozisyona hareket ettirerek ısırmanın genel hizalamasını iyileştirir.
13. Gece Muhafızları :Gece koruyucuları, dişleri gıcırdatmaktan veya sıkmaktan (bruksizm) korumak için uyku sırasında takılan özel yapım ağızlıklardır. Dişlerde aşırı aşınmanın önlenmesine ve buna bağlı rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olurlar.
Bunlar, diş hekiminin spesifik diş sorununa veya gerçekleştirilen prosedüre bağlı olarak kullanabileceği yaygın malzeme ve tedavilerden sadece birkaçıdır.