- Malzeme değişimi :Kılcal damarlar kan ile dokular arasında madde alışverişinin gerçekleştiği yerdir. Oksijen, besinler ve hormonlar kılcal damarlardan dokulara, karbondioksit ve atık ürünler ise dokulardan kılcal damarlara geçer. Bu madde alışverişi hücrelerin düzgün çalışması için gereklidir.
- Kan akışının düzenlenmesi :Kılcal damarlar vücudun farklı bölgelerine kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. Bir doku aktif olduğunda daha fazla oksijene ve besine ihtiyaç duyar, dolayısıyla o dokudaki kılcal damarlar daha fazla kanın akmasına izin verecek şekilde genişler (genişler). Bir doku daha az aktif olduğunda, o dokudaki kılcal damarlar kan akışını azaltmak için daralır (daralır).
- Enfeksiyona karşı savunma :Kılcal damarlar vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynar. Bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerini içerirler. Kılcal damarlar ayrıca hasarlı dokuyu onarmaya ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olan yara dokusunun oluşmasına da yardımcı olur.
- Vücut ısısının düzenlenmesi :Kılcal damarlar, kanın sıcaklığındaki değişikliklere yanıt olarak genişleyerek veya daralarak vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. Kan sıcak olduğunda kılcal damarlar genişleyerek vücuttan daha fazla ısının çıkmasını sağlar. Kan soğuduğunda kılcal damarlar ısıyı korumak için büzülür.
Kılcal damarlar genel sağlığımız ve refahımız için gereklidir. Kılcal damarlar olmadan vücudumuz düzgün çalışamaz.