- Genetik faktörler: Bazı kişilerin genetik yapılarından dolayı süt dişlerini tutma olasılıkları daha yüksektir.
- Sürekli dişlerin olmaması: Bazı durumlarda kişide süt dişlerinin yerini alacak kalıcı dişler çıkmayabilir. Bunun nedeni genetik bir durum, bir yaralanma veya altta yatan başka bir tıbbi durum olabilir.
- Gömülü dişler: Bazen yetişkin dişi süt dişinin arkasında gömülü kalarak düzgün bir şekilde içeri girmesini engelleyebilir. Bu, daimi dişin büyümesi için yeterli alana sahip olmaması veya daimi dişin açısının doğru olmaması durumunda ortaya çıkabilir.
- Sağlık koşulları: Hipofiz bezi bozuklukları ve hipotiroidizm gibi belirli sağlık durumları da süt dişlerinin tutulmasına neden olabilir.
Tutulan süt dişleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım sorunlara neden olabilir:
- Gömülü dişler: Süt dişinin yerine kalıcı diş konulmaması, kalıcı dişin düzgün bir şekilde çıkmasını engelleyebilir. Bu kalabalıklaşmaya, ağrıya ve diğer sorunlara yol açabilir.
- Kök emilimi: Süt dişlerinin kökleri zamanla aşınmaya başlayabilir ve bu da çevredeki dişlerde zayıflamaya ve çürümeye neden olabilir.
- Enfeksiyon: Tutulan süt dişleri de enfekte olabilir ve bu da ağrıya, şişmeye ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Süt dişlerinin korunması konusunda endişeleriniz varsa, en iyi tedavi yöntemini diş hekiminize danışmayı unutmayın.