1. Anatomi:Orta kulağı boğazın arka kısmına bağlayan östaki borusu bebeklerde ve çocuklarda daha kısa ve daha düzdür, bu da bakteri ve virüslerin burun ve boğazdan orta kulağa geçmesini kolaylaştırır.
2. Bağışıklık sistemi:Bebeklerde ve çocuklarda bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden, onları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.
3. Alerjiler:Bebeklerin ve çocukların alerjiye yakalanma olasılığı daha yüksektir; bu da östaki borusunda iltihaplanma ve şişmeye neden olarak orta kulakta sıvı birikmesine neden olabilir.
4. Kreş ve okul maruziyeti:Kreş veya okulda vakit geçiren bebeklerin ve küçük çocukların, OM'ye yol açabilecek solunum yolu virüsleri ve bakterileri ile temasa geçme olasılıkları daha yüksektir.
5. Biberonla besleme:Biberonla beslenen bebeklerde, emzirilen bebeklere kıyasla OM gelişme riski biraz daha yüksektir, çünkü biberonun konumu sütün Östaki borusuna akmasına izin vererek bakteri üremesini teşvik edebilir.
Genel olarak anatomik, immünolojik ve çevresel faktörlerin birleşimi, bebeklerde ve çocuklarda OM prevalansının daha yüksek olmasına katkıda bulunur.