|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Diş Sağlığı | Diş Kaplama
Sağlığı ve Hastalıkları

Paslı bir çivi tarafından çizildikten sonra tetanoza yakalanma olasılığı nedir?

Tetanoz, kas spazmlarına, sertliğe ve hatta ölüme neden olabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Genellikle toprakta, tozda ve gübrede bulunan *Clostridium tetani* bakterisinin ürettiği bir toksinden kaynaklanır.

Herhangi bir yara potansiyel olarak tetanoz ile enfekte olabilirken, derin delinme yaralarında risk, özellikle de kir veya pasla kirlenmişse daha yüksektir. Paslı tırnaklar özellikle tehlikelidir çünkü bakterileri derinin derinliklerine taşıyabilirler, burada vücudun enfeksiyonla savaşması daha zordur.

Paslı bir çivi tarafından çizildikten sonra tetanoza yakalanma olasılığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır:

- Yaranın derinliği ve ciddiyeti: Daha derin yaralar ve kir veya pasla kirlenmiş yaraların enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksektir.

-Mevcut bakteri türü: *C'nin bazı türleri. tetani* diğerlerinden daha öldürücüdür ve yaranın daha öldürücü bir türle kontamine olması durumunda enfeksiyon riski daha yüksektir.

-Kişinin bağışıklık durumu: Tetanoza karşı aşılanmayan kişilerin enfeksiyona yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde tetanoz aşılarının yaygın olarak bulunması sayesinde tetanoza yakalanma riski çok düşüktür. Ancak paslı tırnakların çizilmesini önlemek için önlem almak ve çizilme durumunda derhal tıbbi yardıma başvurmak yine de önemlidir.

Paslı bir çivi sizi çizerse yarayı sabun ve suyla iyice temizlemeniz önemlidir. Ayrıca yaraya bandaj uygulamalı ve yara derinse veya kir veya pasla kirlenmişse tıbbi yardım almalısınız. Doktor, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik reçete edebilir ve aşılarınızı güncel tutmadıysanız tetanoz aşısı yaptırmanızı önerebilir.

Tetanoza karşı aşı olmak, kendinizi bu ciddi enfeksiyondan korumanın en iyi yoludur. Tetanoz aşısı tipik olarak üç atışlık bir seri halinde yapılır; ilk iki atış bir ay arayla yapılır ve üçüncü atış altı ila 12 ay sonra yapılır. Daha sonra her 10 yılda bir takviye aşısı yapılması tavsiye edilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com