Tüberküloz öncelikle akciğerleri etkilemesine rağmen beyin, böbrekler veya omurga gibi vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Tüberküloza neden olan bakteriler, enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda havaya yayılır. Birisi havadaki bu damlacıkları soluduğunda bakteriler akciğerlere girebilir ve çoğalmaya başlayabilir, bu da hastalığın gelişmesine yol açabilir.
Tüberküloz iki ana biçimde ortaya çıkabilir:Gizli tüberküloz ve aktif tüberküloz. Gizli tüberküloz, bir kişiye bakteri bulaştığında ancak herhangi bir semptom göstermediğinde ortaya çıkar. Bu form genellikle bulaşıcı değildir ve aktif tüberküloza ilerlemediği sürece hastalığa neden olmaz.
Aktif tüberküloz ise bakterilerin aktif hale gelip semptomlara neden olmasıyla ortaya çıkar. Aktif tüberkülozun yaygın semptomları arasında iki haftadan uzun süren inatçı öksürük, göğüs ağrısı, kan veya mukuslu öksürük, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve yorgunluk yer alır. Aktif tüberküloz bulaşıcı olabilir ve yayılmasını ve potansiyel komplikasyonlarını önlemek için tedavi gerektirir.
Tüberkülozu düşündüren herhangi bir semptomla karşılaşırsanız, özellikle de bu hastalığa sahip olduğu bilinen biriyle yakın temasta bulunduysanız, tıbbi yardım almanız önemlidir. Erken tanı ve tedavi, enfeksiyonu kontrol altına almak, yayılmasını önlemek ve başarılı iyileşme şansını artırmak için çok önemlidir.