1. Önceden var olan makula hastalığı: Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (AMD), diyabetik retinopati ve maküla delikleri gibi bazı maküler durumlar, merkezi görmeyi etkileyebilir ve katarakt ameliyatından sonra görsel iyileşmeyi sınırlayabilir.
2. Glokom: Optik sinir hasarıyla karakterize bir durum olan glokom, görme alanı kusurlarına neden olabilir ve ayrıca katarakt ameliyatının görsel sonucunu da etkileyebilir.
3. Kornea anormallikleri: Kornea izleri, düzensizlikler veya distrofiler gibi korneayı etkileyen koşullar, görmede sapmalara veya bozulmalara neden olarak beklenen görsel sonucu azaltabilir.
4. Retina dekolmanı: Retinanın gözün arkasından ayrıldığı bir durum olan retina dekolmanı, katarakt ameliyatının bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir veya önceden var olabilir ve görsel sonucu etkileyebilir.
5. Yetersiz gözbebeği genişlemesi: Katarakt ameliyatı sırasında gözbebeğinin yetersiz genişlemesi, cerrahın erişimini ve görselleştirmesini sınırlayabilir ve potansiyel olarak prosedürün hassasiyetini ve sonuçlarını etkileyebilir.
6. Cerrahi komplikasyonlar: Katarakt ameliyatı sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek kapsül yırtıkları, arka kapsül opaklaşması veya göz içi merceğinin yerinden çıkması gibi bazı komplikasyonlar görme sonucunu etkileyebilir.
7. Gerçekçi olmayan beklentiler: Hastaların katarakt ameliyatı sonrası görsel sonuçla ilgili gerçekçi olmayan beklentileri varsa, ameliyat amaçlanan hedeflere ulaşmada başarılı olsa bile sonuçlardan hayal kırıklığına uğrayabilirler.
8. Gecikmiş görsel rehabilitasyon: Optimum görsel rehabilitasyon için ameliyat sonrası bakım ve takip randevularına uyulması önemlidir. Gözlük veya ilaç tedavisi gibi reçeteli tedavilerin başlatılması veya tamamlanmasındaki gecikmeler görsel iyileşmeyi geciktirebilir.
Bu faktörlerin katarakt ameliyatından sonraki görsel sonucu etkileyebilmesine rağmen, cerrahi teknikler ve teknolojilerdeki ilerlemelerin genel olarak katarakt ameliyatının başarı oranlarını ve görsel sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini belirtmek önemlidir.