1. Genel anestezi riskleri :Laparoskopik kolesistektomi genel anestezi gerektirir ve bu da aşağıdaki gibi kendi risklerini taşır:
- Solunum sorunları
- Anestezi ilaçlarına alerjik reaksiyonlar
- İşlem sırasında farkındalık
- Bulantı ve kusma
- Ses kısıklığı veya boğaz ağrısı
- Kas ağrıları
2. Kanama ve enfeksiyon :Her cerrahi işlemde olduğu gibi ameliyat sırasında ve sonrasında kanama ve enfeksiyon riski vardır.
3. Çevredeki organların yaralanması :İşlem sırasında kullanılan laparoskopik aletler, yanlışlıkla safra kanalı, bağırsaklar, karaciğer veya kan damarları gibi yakındaki yapıların yaralanmasına neden olabilir.
4. Safra kaçağı :Safra kesesinin alınmasından sonra, ameliyat bölgesinden safra sızması ihtimali çok düşük olup, bu da enfeksiyona veya iltihaplanmaya neden olabilir.
5. Kolesistektomi sonrası sendromu :Hastaların küçük bir yüzdesinde safra kesesinin alınmasından sonra devam eden karın rahatsızlığı, şişkinlik, gaz veya ishal görülebilir. Bu kolesistektomi sonrası sendrom olarak bilinir ve nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.
6. Tutulan safra kanalı taşları :Safra kanallarında bazen ameliyata kadar belirlenemeyen safra taşları varsa, laparoskopik kolesistektomi bunları tamamen ortadan kaldıramayabilir ve daha ileri tedavi gerektirebilir.
7. Uzun vadeli komplikasyonlar :Nadir de olsa bazı hastalarda kronik karın ağrısı, kalıcı yara izi veya kesi yerlerinde fıtık gibi uzun süreli komplikasyonlar görülebilir.
8. Açık ameliyata geçiş :Bazı karmaşık durumlarda veya laparoskopik kolesistektomi sırasında komplikasyonlar ortaya çıkarsa, işlemin daha büyük bir kesi içeren ve daha invazif olabilen açık ameliyata dönüştürülmesi gerekebilir.
Hastaların, tedavileri hakkında bilinçli bir karar vermeleri için laparoskopik kolesistektomiye girmeden önce bu riskleri ve endişelerini cerrahlarıyla tartışmaları önemlidir. Cerrah, bireysel hasta faktörlerini değerlendirecek ve özel riskleri, onların koşullarına göre açıklayacaktır.