1. Belirtilerin şiddeti: Ağrınızın, uyuşukluğunuzun, zayıflığınızın veya diğer semptomlarınızın yoğunluğunu ve kalıcılığını göz önünde bulundurun. Şiddetliyse, zayıflatıcıysa ve yaşam kalitenizi bozuyorsa ameliyat önerilebilir.
2. Belirtilerin süresi: Uzun bir süre (genellikle en az 6 ila 12 hafta) cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermeyen kronik semptomlar ameliyat için bir endikasyon olabilir.
3. Nörolojik eksiklikler: İlerleyen zayıflık veya motor fonksiyon kaybı gibi önemli nörolojik bozuklukların mevcut olup olmadığını değerlendirin.
Önemli bozulmaya neden olan nörolojik hasar, cerrahi müdahaleden fayda görebilir.
4. Konservatif tedaviye yanıt: Ameliyatı önermeden önce doktorunuz fizik tedavi, ilaç tedavisi, enjeksiyon veya aktivite değişikliği dahil olmak üzere ameliyatsız tedavi seçeneklerini önerebilir. Bunlar yeterli rahatlama sağlayamadıysa ameliyat düşünülebilir.
5. Görüntüleme bulguları: Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya diğer görüntüleme çalışmaları, disk herniasyonunun yerini ve boyutunu görselleştirmeye yardımcı olabilir. Sinir kökü basısının boyutu, yeri ve derecesi tedavi kararını etkileyecektir.
6. Genel sağlık ve cerrahi risk: Genel sağlığınız, tıbbi durumunuz ve risk toleransınız dikkate alınmalıdır. Bazı tıbbi durumlar ameliyatla ilişkili riski artırabilir veya sonuçları etkileyebilir.
Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak özel durumunuzu sağlık uzmanınızla (ortopedi cerrahı veya beyin cerrahı) görüşün. Vakanızı doğru bir şekilde değerlendirebilir, görüntüleme sonuçlarınızı gözden geçirebilir ve ameliyatın gerekli olup olmadığı ya da öncelikle cerrahi olmayan alternatif önlemlerin denenmesi gerekip gerekmediği de dahil olmak üzere en iyi tedavi yöntemine ilişkin uygun önerilerde bulunabilirler.