Yapışıklıklar, ameliyat sonrası doku ve organlar arasında oluşabilen skar dokusu bantlarıdır. Ağrıya, sertliğe ve sınırlı hareket aralığına neden olabilirler. Yapışıklıklar her türlü ameliyattan sonra ortaya çıkabilse de, subakromiyal dekompresyon gibi dokunun kesilmesini ve manipülasyonunu içeren ameliyatlardan sonra daha sık görülür.
Subakromiyal dekompresyon ameliyatında cerrah omuzda küçük kesiler açarak kamera ve cerrahi aletleri yerleştirir. Cerrah daha sonra rotator manşet tendonlarına çarpan iltihaplı dokuyu ve kemik mahmuzlarını çıkarır. Bu, tendonların serbestçe hareket etmesi için daha fazla alan yaratır ve ağrıyı ve iltihabı azaltır.
Ameliyattan sonra vücudun doğal iyileşme süreci, ameliyat bölgesinin çevresinde skar dokusu oluşturmaya başlar. Bazı durumlarda bu yara dokusu omuzdaki tendonlar, kaslar ve diğer dokular arasında yapışıklıklar oluşturabilir. Bu yapışıklıklar tendonların hareketini kısıtlayabilir ve ağrı ve sertliğe neden olabilir.
Subakromiyal dekompresyon ameliyatından sonra yapışıklık riski nispeten düşüktür, ancak skar dokusu oluşumu öyküsü olan veya kapsamlı ameliyat geçiren bazı hastalarda bu risk daha yüksek olabilir. Yapışıklık riskini azaltmak için, ameliyattan sonra, hareket açıklığının yeniden sağlanmasına ve yara dokusunun oluşmasının önlenmesine yardımcı olmak için fizik tedaviye katılmak da dahil olmak üzere cerrahınızın talimatlarını dikkatle takip etmek önemlidir.