Stomalar çoğunlukla sindirim sistemi, üriner sistem veya solunum sisteminde oluşturulur.
1. Sindirim Sistemi:
- Özofagostomi: Yemek borusu ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Prosedürler için bir besleme tüpünün yerleştirilmesine veya yemek borusuna doğrudan erişime izin verir.
- Gastrostomi: Mide ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Ağızdan alımın mümkün olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda genellikle beslenme amaçlı kullanılır.
- Jejunostomi: Jejunum (ince bağırsağın bir kısmı) ile cilt yüzeyi arasında bir stoma oluşturur. Besinlerin doğrudan ince bağırsağa iletilmesi için kullanılır.
- Kolostomi: Kolon ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Kolonun bir kısmı hastalandığında, tıkandığında veya çıkarıldığında dışkının yönlendirilmesine izin verir.
2. Üriner Sistem:
- Nefrostomi: Böbrek ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Genellikle idrar yollarında tıkanıklık olduğunda idrarın böbrekten boşaltılması için yapılır.
- Üreterostomi: Üreter (idrarı böbrekten mesaneye taşıyan tüp) ile cilt yüzeyi arasında bir stoma oluşturur. Mesanenin idrarı uygun şekilde depolayamadığı veya boşaltamadığı durumlarda kullanılır.
3. Solunum Sistemi:
- Trakeostomi: Trakea (nefes borusu) ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Genellikle üst solunum yollarında tıkanıklık olduğunda direkt hava yolu oluşturmak amacıyla kullanılır.