|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | ameliyatlar İşlemleri | estetik ameliyat
Sağlığı ve Hastalıkları

Organ ile vücut yüzeyi arasında açıklık oluşturulmasına yönelik cerrahi işlem nedir?

Bir organ ile vücut yüzeyi arasında bir açıklık oluşturmaya yönelik cerrahi prosedüre stoma adı verilir. .

Stomalar çoğunlukla sindirim sistemi, üriner sistem veya solunum sisteminde oluşturulur.

1. Sindirim Sistemi:

- Özofagostomi: Yemek borusu ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Prosedürler için bir besleme tüpünün yerleştirilmesine veya yemek borusuna doğrudan erişime izin verir.

- Gastrostomi: Mide ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Ağızdan alımın mümkün olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda genellikle beslenme amaçlı kullanılır.

- Jejunostomi: Jejunum (ince bağırsağın bir kısmı) ile cilt yüzeyi arasında bir stoma oluşturur. Besinlerin doğrudan ince bağırsağa iletilmesi için kullanılır.

- Kolostomi: Kolon ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Kolonun bir kısmı hastalandığında, tıkandığında veya çıkarıldığında dışkının yönlendirilmesine izin verir.

2. Üriner Sistem:

- Nefrostomi: Böbrek ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Genellikle idrar yollarında tıkanıklık olduğunda idrarın böbrekten boşaltılması için yapılır.

- Üreterostomi: Üreter (idrarı böbrekten mesaneye taşıyan tüp) ile cilt yüzeyi arasında bir stoma oluşturur. Mesanenin idrarı uygun şekilde depolayamadığı veya boşaltamadığı durumlarda kullanılır.

3. Solunum Sistemi:

- Trakeostomi: Trakea (nefes borusu) ile cilt yüzeyi arasında stoma oluşturur. Genellikle üst solunum yollarında tıkanıklık olduğunda direkt hava yolu oluşturmak amacıyla kullanılır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır