1. Denetim: Sağlık uzmanı, yüzü herhangi bir asimetri veya sarkma açısından görsel olarak inceleyerek başlayabilir. Kaşların ve ağız köşelerinin dinlenme pozisyonu gözlemlenir.
2. Alın Kırışıklığı: Kişiden kaşlarını kaldırırken alnını kırıştırması istenir. Muayeneyi yapan kişi alnın her iki tarafının simetrik olarak kırışıp kırışmadığını gözlemleyecektir.
3. Göz Kapatma: Kişinin gözlerini sıkıca kapatması istenir. Muayene eden kişi hem üst hem de alt göz kapaklarının tamamen ve simetrik olarak kapanıp kapanmadığını kontrol eder.
4. Gülümseme Simetrisi: Kişinin doğal bir şekilde gülümsemesi istenir. Muayeneyi yapan kişi yüzün her iki tarafının da simetrik bir gülümseme gösterip göstermediğini veya bir tarafın daha zayıf veya sarkık görünüp görünmediğini gözlemler.
5. Yanakları Şişirmek: Kişinin yanaklarını şişirmesi istenir. Muayene eden kişi yanakların her iki tarafta eşit şekilde şişip şişmediğini kontrol eder.
6. Koklama: Kişiden koklaması istenir. Muayeneyi yapan kişi burun deliklerinin simetrik olarak yükselip yükselmediğini gözlemler.
7. Dişlere Vurmak: Kişiden "B" veya "M" derken dudaklarıyla dişlerine hafifçe vurması istenir. Sınavı yapan kişi, telaffuzdaki herhangi bir ses bozulmasını veya zayıflığını dinler.
8. Tat Duygusu: Fasiyal sinir bu bölgedeki tat duyusundan sorumlu olduğundan, mümkünse sağlık uzmanı dilin ön üçte ikilik kısmındaki tat duyusunu test edebilir.
Bunun genel bir bakış olduğunu ve spesifik test prosedürlerinin duruma ve muayeneyi yapan sağlık uzmanına bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Ek olarak, fasiyal sinir testi, kapsamlı bir nörolojik değerlendirmenin parçası olarak sıklıkla diğer kranyal sinir testleriyle birlikte yapılır.