Bir kişinin Müslüman olarak yaşamı boyunca, büyük önem taşıyan ve doğası gereği inisiyatif sayılabilecek çeşitli önemli dönüm noktaları, yükümlülükler ve uygulamalar vardır. Aşağıda İslam'daki temel uygulama ve ritüellerden birkaç örnek verilmiştir:
1. Şehadet (İnanç Beyanı) :Bu, Müslüman olmanın temel eylemi olarak kabul edilir. Allah'ın birliğine ve Muhammed'in peygamberliğine olan inancın ilan edilmesini içerir. Şehadet, İslam'a yeni girenler tarafından okunur ve Müslüman yaşamının çeşitli yönlerinde tekrarlanır.
2. Namaz (Namaz) :Müslümanların günde beş vakit belirli aralıklarla kıldıkları günlük ibadet namazlarıdır. Namaz, İslam'ın esaslarından biridir ve kişi ile Allah arasındaki bağı başlatan ve sürdüren önemli bir ibadettir.
3. Savm (Oruç) :Ramazan ayı boyunca Müslümanlar güneşin doğuşundan batışına kadar oruç tutarlar; yeme, içme ve diğer zevklerden uzak dururlar. Bu uygulama Savm olarak bilinir ve İslam'ın beş şartından biridir. Oruç disiplini, sabrı ve ruhsal yansımayı geliştirir.
4. Zekat (Sadaka) :Zekât, Müslümanların ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla verdiği zorunlu bir yardımdır. Bu, zenginliğin yeniden dağıtılmasının bir biçimidir ve İslam'ın beş şartından biridir. Zekat sosyal refahı, merhameti ve topluluk duygusunu teşvik eder.
5. Hac (Hac) :Hac, Müslümanların Suudi Arabistan'ın kutsal şehri Mekke'ye yaptığı bir hacdır. Dünyanın her yerinden Müslümanları bir araya getiren derin bir manevi yolculuktur ve fiziksel ve maddi açıdan gücü yetenlerin ömürde bir kez yapması gereken bir görev olarak kabul edilir.
Bu uygulamalar, İslam'daki diğer öğretiler ve ritüellerle birlikte, bireyleri Tanrı ile derin bir bağ, öz disiplin, şefkat ve topluluk duygusu geliştirme konusunda başlatmayı ve yönlendirmeyi amaçlamaktadır.